Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Upřímná a pravdivá odpověď je že jsem doma nenašel nýty které by se na to hodily :)

Podpůrná úvaha (aniž bych si chtěl zvolený postup nějak zpětně zdůvodňovat) spočívala v:
- snadnější opravitelností v (doslova) polních podmínkách, včetně výměny řemení
- šetření kovem

Ohledně ikonografie si netroufám argumentovat, pro účel potažení štítu jsem ji vůbec nestudoval a mám to v plánu až na pomalování.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Je to hezké. Ale nápad - myslíš, že sociální vrstva, co nodí ten štít, ocení ušetření 4 nýtků? Spíš se mi líbí ten argument opravitelnosti. Taky si vzpomínám, že jsem viděl nález kulatého severského štítu, který měl na koprpusu přinýtované kovové očko (očka) a tím byl nejspíše prostřčen řemen. Nebylo by to řešení? Našlo se něco, co by tomu nasvědčovalo? Protože pak by to bylo opraveno velice snadno.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

Ta očka se našla v Birce, na Gotlandu, a jistě i jinde.
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já nýtama nešetřil - nechal jsem si jich vykovat celkem 8 - 4 na úchop, 2 na předloktí a 2 a jednoduchou železnou přezku na zavěšovací řemen (ta na téhle fotce ještě vidět není). Víc železa na to ale potřeba není.

Obrázek
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

To je pravda, s tím sociálním statusem - když mám na sobě několik kil železa ve formě přilby, meče a zbroje, štít mě určitě nevytrhne.

Berte to jako experiment, když se osvědčí (tzn. projde bez úhony několika bitvami), může být vázání kůží prostě jeden z experimentálně ověřených postupů :)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Wothane mohu se tě prosím zeptat, čím jsi pomaloval ten svůj štít, že máš tak syté barvy? Je to tempera nebo něco jiného? Jaký pigment si do toho dal?

Díky
Vítězství nebo smrt!
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Něco málo k barvení štítů:

Já jsem shrnul některé poznatky (své, ale především ostatních - hlavně od Bobra a indošů) na konci tohoto článku - http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006080006
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

wothane, ta růžová barva štítu je ala VladislavII a jeho růžový praporec?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No mohla by být, ale je to prostě hlinka s bílkem a ostřejšího odstínu jsem zatím nedocílil, protože při opakovaném nátěru a vrstvení to má tendenci se loupat. Jenže tam ještě přijde figura pantera ve skoku z výjevů z Petra de Ebulo.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Boza píše:Berte to jako experiment, když se osvědčí (tzn. projde bez úhony několika bitvami), může být vázání kůží prostě jeden z experimentálně ověřených postupů :)
Já mám surovkou přivázaný úchop u mého proutěného štítu a po čtyřech bitvách se ani nehne.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/