Upřímná a pravdivá odpověď je že jsem doma nenašel nýty které by se na to hodily
Podpůrná úvaha (aniž bych si chtěl zvolený postup nějak zpětně zdůvodňovat) spočívala v:
- snadnější opravitelností v (doslova) polních podmínkách, včetně výměny řemení
- šetření kovem
Ohledně ikonografie si netroufám argumentovat, pro účel potažení štítu jsem ji vůbec nestudoval a mám to v plánu až na pomalování.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Je to hezké. Ale nápad - myslíš, že sociální vrstva, co nodí ten štít, ocení ušetření 4 nýtků? Spíš se mi líbí ten argument opravitelnosti. Taky si vzpomínám, že jsem viděl nález kulatého severského štítu, který měl na koprpusu přinýtované kovové očko (očka) a tím byl nejspíše prostřčen řemen. Nebylo by to řešení? Našlo se něco, co by tomu nasvědčovalo? Protože pak by to bylo opraveno velice snadno.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Já nýtama nešetřil - nechal jsem si jich vykovat celkem 8 - 4 na úchop, 2 na předloktí a 2 a jednoduchou železnou přezku na zavěšovací řemen (ta na téhle fotce ještě vidět není). Víc železa na to ale potřeba není.
To je pravda, s tím sociálním statusem - když mám na sobě několik kil železa ve formě přilby, meče a zbroje, štít mě určitě nevytrhne.
Berte to jako experiment, když se osvědčí (tzn. projde bez úhony několika bitvami), může být vázání kůží prostě jeden z experimentálně ověřených postupů
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
No mohla by být, ale je to prostě hlinka s bílkem a ostřejšího odstínu jsem zatím nedocílil, protože při opakovaném nátěru a vrstvení to má tendenci se loupat. Jenže tam ještě přijde figura pantera ve skoku z výjevů z Petra de Ebulo.
Boza píše:Berte to jako experiment, když se osvědčí (tzn. projde bez úhony několika bitvami), může být vázání kůží prostě jeden z experimentálně ověřených postupů
Já mám surovkou přivázaný úchop u mého proutěného štítu a po čtyřech bitvách se ani nehne.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/