Takže já bych ikonografii nezavrhoval a rozhodně netrval na bezvýhradnou potvrzenost výjevů nálezy protože máme obecně statisticky nesrovnatelně víc výjevů než nálezů. Je ale nutné aby jakákoli věc kterou máme doloženu jen z ikonografie byla alespoň doložena z více různých výjevů. Ty franské "klobouky" se nacházejí nejméně ve 3 zdrojích - svatohavelské žaltáře, bible Karla Holého a poslední je ten Frenkův výjev. Bude jich ale asi o něco více.
Na druhou stranu je samozřejmě ideální stav kdy máme nějaký typ přilby doložený z více na sobě nezávislých zdrojů - archeologicky, ikonograficky, písemně (což je poměrně vzácné). Kupříkladu románská přilba z 11-12.st. ve tvaru fríské čapky je známa taky především z ikonografie - jenže výjevů máme hodně, jsou z různých období a prakticky po celé Evropě, takže čekat na nález by tu bylo podle mne to čemu říkám "být papežštější než papež". Mám matné tušení že sem před časem někdo dával odkaz na zvon tohohle typu, ale nemůžu to najít, takže pokud to máte stažené nebo jste tou potrefenou husou, prosím dejte to sem znovu.
Tolik k té franské přilbě samotné - jinak ale to jak a zda se mohla ocitnout na hlavě hypotetického velkomoravského velmože je bezpochyby čistě spekulativní záležitost.