Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Obrázek

W. Tady je takovej pořádnej macek z Maciejowki. :D

J.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jo jo, tam jich je hodně, před nějakým časem jsem pro někoho právě z Maciejowské bible podobné úderné zbraně - kyje a tyhle obuchy vytahoval a posílal je.

Třeba tady to není přímo zbraň ale spíš obuch na rozmlácení model, ale jako jednoduchá zbraň samozřejmě taky použitelné:

Obrázek
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Alespon´ už víme, kde jsou všechny ty antický sochy...:)

J.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak ještě jedna moje hračka. Čepel Had, zbytek včetně dřevěné potažené pochvy Bláha. Hlavice je dělená s nýtovaným svrškem. Řešil jsem závěs přes rameno - před nějakým časem jsme to tady nebo vedle řešili. Zkusil jsem tu rekonstrukci vycházející ze dvou kovových pásků na pochvě a závěsu bez toho trojlístkového kování. Vypadá to funkčně a docela pohodlně. Původně jsem zkoušel závěs jen za jednu obrubu, podobně jako býval zavěšen římský gladius, ale pro tenhle meč je tohle výrazně pohodlnější.

Obrázek

Obrázek
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Jak jsem se před časem ptal, jak byly asi k šavlím s garniturou "šavle karla velikého " připevňovány závěsné řemínky /s plným terčíkem, bez díry/, našel jsem náhodou nákres takového kování i z boku a zezadu. je tam připevněno očko. Jedná se o kování pochvy z Mohylníku Relka ze západního poobí, asi 9. st.

Obrázek
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

vždy hľadaj odpovede na curiavitkov.cz (chvála wothanovi :wink: ) a ak to tam nenájdeš, tak sa stpýtaj.

http://curiavitkov.cz/valka32.html
Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Damien »

Zdravím, nemáte někdo odkaz nebo obrázek sekery z vikingského období nalezené tuším na Gotlandu, měla hodně dlouhé dolů protažené ostří, nemůžu to nikde najít...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Obrázek

To?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Damien »

Kain: něco takového, ale ta, co myslím, měla ostří ještě o dost prodloužené dolů...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Pak nebude z Gotlandu. Mrknu se...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita