Jo jo, tam jich je hodně, před nějakým časem jsem pro někoho právě z Maciejowské bible podobné úderné zbraně - kyje a tyhle obuchy vytahoval a posílal je.
Třeba tady to není přímo zbraň ale spíš obuch na rozmlácení model, ale jako jednoduchá zbraň samozřejmě taky použitelné:
Tak ještě jedna moje hračka. Čepel Had, zbytek včetně dřevěné potažené pochvy Bláha. Hlavice je dělená s nýtovaným svrškem. Řešil jsem závěs přes rameno - před nějakým časem jsme to tady nebo vedle řešili. Zkusil jsem tu rekonstrukci vycházející ze dvou kovových pásků na pochvě a závěsu bez toho trojlístkového kování. Vypadá to funkčně a docela pohodlně. Původně jsem zkoušel závěs jen za jednu obrubu, podobně jako býval zavěšen římský gladius, ale pro tenhle meč je tohle výrazně pohodlnější.
Jak jsem se před časem ptal, jak byly asi k šavlím s garniturou "šavle karla velikého " připevňovány závěsné řemínky /s plným terčíkem, bez díry/, našel jsem náhodou nákres takového kování i z boku a zezadu. je tam připevněno očko. Jedná se o kování pochvy z Mohylníku Relka ze západního poobí, asi 9. st.
Zdravím, nemáte někdo odkaz nebo obrázek sekery z vikingského období nalezené tuším na Gotlandu, měla hodně dlouhé dolů protažené ostří, nemůžu to nikde najít...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.