Spracovanie koze, kozusin, zdobenie, sitie.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Vraz to na pár dní do vápeného mléka a pak pudou chlupy dolů lehko.... A tím vyrobíš surovku i chlupzy :)

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Ak by si chcel robiť niečo z celej kožušiny tak pozor na to, že králik do raného stredoveku dobovo nezapadá. Jedine zajac.
Glorx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Glorx »

jo to víjm že tam dobově nezapadá, ale myslím že když z toho bude surovka na lampiéonku a z chlupů plsť(asi čepička) tak myslím že se mi nepodaří najít nikoho kdo by to dokázal rozeznat....a ty kožešinky vyhodit mi je líto..

A nezničil bych tím vápněm ty chlupy???a jak silné (zhruba) to vápenné mlíko má být??(at mi to nesežere:-) ) a co z tou kůží mám ještě potom dělat??
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

To si musíš odskoušet sám... Koncenteace jsem nikdy nepočítal, ale odchlupovat už jsem skoušel. Navíc mi to samé řekl i člověk co činí kůže.
Pak už se žádná úprava nepoužívá, ale může to schnít a nebo to ještě "zapikruj" (tohle mi taky poradil koželuh, dnes se tak dělají veškěré surovky, je to nějaká chemie).

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Na Lovcích mamutů v MN běží filmík kde se ukazuje jak to odchlupit, tak jsetli to nemáš do Prahy daleko, tak tam zavítej.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Glorx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Glorx »

moc nevím co to je "zapikrovat"....hold začátečník se nezapře:-) No a do Prahy to z Ostravy moc blízko není....škoda a co je to MN

zoone: takže kdyš to naházím do vápna z vodou, nechám to tam pár dní uležet tak to pak vytáhnu hlupy ztrhám a mám hotovo??
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

NM je národní museum.

V (Re)konstrukce a experimentu v archeologii z roku 2003 máš o zprcování kůží článek.

Tady si to můžeš i stáhnout:
http://www.exrea.net/pdf/eXrea-net_REA4 ... _Curny.pdf
Ritsi

Příspěvek od Ritsi »

Vím, že jsem to tu četl, seč jsem to teď nebyl schopen najít. Tak se zeptám ještě jednou tady - potřebuji nějak trochu ztvrdit hovězinu. Ale ideálně zase ne natolik, aby zkřehla. Trocha pružnosti by zůstat mohla.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Pobouchej ji kladivem.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Dá se vydtvrdit i lihem co je v mořidlu, nebo obyčejným.