Já bych volila placky, sýr, uzené nebo sušené maso, sušené ovoce (jablka, švestky), vajíčka na tvrdo. To v případě cestování na lehko. Jinak se taky osvědčují jablka, mrkev, kysané zelí, med, pro otrlé cibule a pak různé přísady na kaše (kroupy, čočka, houby, ovesné vločky..) - to na delší tažení či ležení.
Přesně tak, džbáneček s pokličkou. Navíc všechno nacpu do košů (dalo by se to i obložit senem, nebo do mezer nastrkám pytlíky s křížalami, čočkou apod.) a přežije to i cestu autem. A to i když řídím já .
Přímo keramické pokličky z RS nemáme. Ty se objevují aý v průběhu 13. století. Některé typy okrajů, ale vypadají uzpůsobené na nějakou - snad dřevěnou - pokličku.
Andrzej Buko ve své habilitaci některé RS keramické pokličky uvádí a upozorňuje na to, že často bývají pokličky automaticky zaměňovány za misky na nožce.