Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd

Post by Pampalíny »

načni strom tak 130-150 cm vysoko (raději větší - buď V řez nebo díra, ale ne moc velké (chceš-li návod, pošlu ti nějaké bližší info - dávám to totiž do podoby článku).


Image
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza3.jpeg


Jinak prosím někoho z administrátorů tohoto tématu o přesunutí do sekce RS - Nápoje. Nějak jsem se zapoměl a dal to do jídla. Děkuji.

Jinak poměr u břízy pro sirup odhaduji po dnešku tak 80-100:1, takže pakárna. Asi zkusím i ten "šumivý sekt". Image Image
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1243
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice

Post by Müscha »

Pošli, budu jen rád...
User avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 950
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Boza »

Chci se pochlubit pořádným kotlíkem, právě jsem ho přivezl z pošty. Obrázky nelinkuju přímo protože jsou dosti velké:

hezky svrchu
a z boku

Poctivý černý plech 2 mm. Zakoupeno (výrobcem je nějaký jejich kovář) od Lutoma - Walhalla. Obsah odhadem 10l, což je pro mou rodinu zcela dostačující :mrgreen: Zvenčí je to natřené nějakou fuj barvou, věřím že to rychle odhoří. Nejsem si jistý jak je to utěsněné, ale (zatím) to nijak neprotéká.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
User avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Posts: 2015
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by abaddon »

pekny... my sme s Wothanem ted taky videli peknej kotlik ... takze mozna taky poridime casem neco vetsiho pro sdruzeni...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 5440
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Liberec

Post by Wothan »

No spíš něco železného - už máme kotlíky z mědi, mosazi, ale železný nám ještě chybí :-)
User avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Posts: 2015
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by abaddon »

No nevim, podle toho jak to na me v prvni chvili pusobilo a podle toho co jsem si o tom nasel napr. tady:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pemmican

mi to pojeti s rozinkami (specificky vyraz pro susene hrozny) prijde takove uz evropske... takze vydavat to za indiansky pokrm v teto forme?.... nevim toho mnoho o historii pestovani vinne revy, ale hadam ze s ni indiani prilis nepracovali...

uvadeny jsou obecne susene plody, bobule...
User avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Posts: 2015
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by abaddon »

to neni o autorovi ale o pristupu k informacim obecne....

proste se mi to nezdalo, tak sem si informaci overil ve vice zdrojich... od ceho mame nastroje jako google...
User avatar
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 2125
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Brno

Post by Kain »

Od kamaráda, co dělá kozáky z doby bitvy tří císařů, jsem slyšel stejný recept na sušené maso s tukem (a proč ne s přísadami), které používali kozáci. Dělali z toho takové válečky jako železnou zásobu. Tak proč utíkat do ameriky, je to zjevně rozšířený a oblíbený postup...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Pazourek

Post by Pazourek »

Ty parazity bych nepodceňoval. Znám pár případů ze Slovenska (tuším, že z 90tých let), kdy kvůli klobáskám z "diviaků" lidi onemocněli trichinolou. To pak přestala všechna sranda. Málem to odnesl i biskup..
User avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 6691
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Knecht »

To ho jistě Bůh potrestal :badgrin: Však on už věděl za co.