Lovecké umění

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Souhlas, máme tu dominium generale a dominium speciale. Proto se domnívám, že se to týkalo i lesů a zvěře v nich. Pokud králi náležel lesní regál, pak jenom formálně a bez praktické možnosti sankcionovat jeho narušování. Na ten regál se podívám, docela mě to zaujalo…
První kdo z českých panovníků tvrdě narazil při pokusu o omezení moci šlechty (která se prakticky teprve nedávno stala ze služebné dědičnou) byl Přemysl Otakar II. a jeho pád nevaroval Jana Lucemburského při jeho pokusech o nastolení francouzského vzoru vlády (1315-1318). Již na samém počátku nám zemské desky dokazují že na svém dominiu je šlechtic skutečným pánem s plnou soudní pravomocí - v případě odsouzení poddaného na smrt zůstalo panovníkovi jenom právo milosti. To zmiňuji proto, že ani Václav II. ani Karel IV. neuspěli s pokusem prosadit jednotný zákoník pro celou zemi. Nedokážu si tedy představit, že by šlechtic nelovil ve svém.

To ovšem nic nemění na faktu, že mě šípy za opaskem překáží a vypadávají mi :biggrin:
Ich dien!
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Oni ty čechy byly vždycky taková cochcárna....

J.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Těch pletených tětiv mám pár ,ale teď nevím kde jsou na netu.Dáš mi mail, já ti je pošlu.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Klidně to postni tady. Jsem si dost jistej, že není známější iluminace luku v evropě, kterou bych neznal a nikde není zásadní detail tětivy.

J.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Tak jem to našel doufám ,že to půjde otevřít- http://www.kb.nl/vh-cgi/vhfullref.pl?La ... %2f1144195 -Je to až ten druhý luk

A ještěd zde- http://prodigi.bl.uk/illcat/ILLUMIN.ASP ... IllID=6702
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Hm, tak přesně takhle na luku vypadá ta vlámská tětiva. Je vždycky potřeba trochu nakroutit, aby konec a očko drželo.
Nemyslím, že ta stylizace má něco společného s pletením.
Navíc na témže obrázku jeden luk má a druhý nemá....

J.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Jsem se možná špatně vyjádřil.Já myslel ,že je jakože spletená s více vláken.

Já jsem na tětivu použil cca 12 navoskovaných lněných nití. Co by tedy bylo ideálnější?
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

No více vláken je použito, ale není "splétaná".

Síla tětivy je 4X síla luku. Čili pokud máš luk 50 lbs, potřebuješ tětivu která unese alespon´200 lbs.
Z toho snadno spočteš počet vláken (samozřejmě si musíš změřit kolik unese jedno vlákno.

Např moje konopí má 22# jedno vlákno, takže na 100# luk použiju bez problémů 18 vláken.

Středověké tětivy na velmi silné luky měly mezi 2,2 až 3,2 mm z toho je jasně vidět jak kvalitní materiál se na ty tětivy používal.

J.