Obrazové prameny

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Tady je takový obrazový hist. průřez tašvicemi/měšci/peněženkami apod. doplňky z ikonografických pramenů.

http://www.geocities.com/karen_larsdatter/pouches.htm
Viktorie
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Viktorie »

Sháníme obrazové prameny k rekonstrukci černé kuchyně na Malešově, speciálně se pídíme po závěsných konstrukcích - takových rámech nad stoly, popřípadě i na zdech, na které šly zavěšovat všelijaké kuchyňské pomůcky.
Pokud byste na něco narazili, budeme vám vděčni.
Viktorie
Václav
Nováček
Nováček

Post by Václav »

Je to sice trochu pozdě, ale třeba se to bude hodit. Kuchyně i s kočkou okolo roku 1475:
Image
Matěj
Nováček
Nováček

Post by Matěj »

Neměl by někdo zájem o zaslání fotek obrazů z Norimberkského muzea? Jedná se o období mezi léty 1400-1490. Převážně 50., 60. a 70.léta. Je toho poměrně dost, a tesákové pochvy jsem tak myslím také zahlédl.
Václav
Nováček
Nováček

Post by Václav »

Objevil jsem ještě další obrázky kuchyně. Je na nich i police na kuchyňské náčiní.

Image Image
Václav
Nováček
Nováček

Post by Václav »

Obraz pochází z roku 1485 z Rakouska.

http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server ... 001225.JPG
Václav
Nováček
Nováček

Post by Václav »

ještě jedna police na džbány:
Image
Friedrich Herlin - 1465
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Opat »

Přátelé, nedisponujete někdo vhodným vyobrazením, ze kterého by se dal rekonstruovat kazatel raného Tábora, resp. ještě před Sudoměří? :biggrin: Disponuji pouze písemnými prameny (hlavně Vavřinec) a je trochu diskuse, zda to lze aplikovat úplně bez obav. Čili mj. civilní oděv odpovídající sociálnímu statutu před odchodem na Tábor nebo nějaká unifikace? Znamení kalicha ano - ne? jaké barvy, atd. Nebe se na až takové marginálie vykašlat, neboť vždy půjde o hypotetickou generalizující interpretaci? Předem díky za vytržení trnu z paty
Mrkvoslav

Post by Mrkvoslav »

Opate, obávám se, že to s vyobrazením, které by nějak reálně postihovalo skutečnost bude dost problematické. Pokud vůbec nejaké najdeme, bude pravděpodobně starší a symbolizující, takže se na nějaký ten kalich (popř. husu) určitě připrav :wink:
Já bych v tomhle případě z toho Vavřince vycházel, i když neznám konkrétní popis, o kterém mluvíš. Možná něco víc bude i ve Velkých dějinách V. od Čorneje, nebo v Hus. rev. od Šmahela...
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Opat »

Mrkvoslav wrote:Opate, obávám se, že to s vyobrazením, které by nějak reálně postihovalo skutečnost bude dost problematické. Pokud vůbec nejaké najdeme, bude pravděpodobně starší a symbolizující, takže se na nějaký ten kalich (popř. husu) určitě připrav :wink:
Já bych v tomhle případě z toho Vavřince vycházel, i když neznám konkrétní popis, o kterém mluvíš. Možná něco víc bude i ve Velkých dějinách V. od Čorneje, nebo v Hus. rev. od Šmahela...
Děkuji. V podstatě toto očekávám. Jen jsem si chtěl ověřit, že se nemýlím. Schematismus vyobrazení je jasný, o to opírám své přesvědčení, že nelze zcela paušalizovat, ani slepě následovat předlohy - ať už písemné či ikonografické. Obecně stále vlídne představa KAŽDÉHO táborského kněze v duchu Vávrovy představy Korandy. Nebo Vavřinec zmiňuje, že táborští kazatelé chodí v prostém šedém oděvu, bez tonzury s vousem. Plus že se kališníci pod Vyšehradem označovali znamením kalicha. Týkalo se to i kněží? To mě hlavně zajímá? Viděl jste to někdo někde? Já vlastně znám jen Jenský kodex a tam je přece na tom notoricky známém vyobrazení kněz s monstrancí dokonce v albě! Co tak až moc některými autory vypichovaná husitská/táborská nechuť k liturgickým rouchům? Mám obavu, že jsem stále pod přílišným vlivem Vávry, takže bych si nerad na oděvu našitým kalichem naběhl. Jinak chci vycházet z doloženého sociálního statutu daného člověka - v mém případě tedy Markolt ze Zbraslavic, bakalář pražské univerzity, čili pro roky 1419-20, které mě teď zajímají mu ponechám (snad bez těžkého hříchu) oděv univerzitána plus prostý šedý plášť. Leč stále, co ten kalich? :biggrin: Ano, ne? Jaký?