Einhardus - Vita Caroli Magni:
"Oblékal se jako jeho předkové, to jest po fransku. Na těle nosil lněné spodky a lněnou košili. Kabátec s hedvábným lemováním a kalhoty. Přes ně oblékal modrý plášť. Stehna omotal tkanicemi a na nohy uvázal obuv. V zimě si hruď a ramena chránil kazajkou z vydry nebo hermelínu....cizí oděv jakkoli byl krásný, odmítal nosit. Měl jej na sobě pouze dvakrát. Jednou na cestě do Říma, když jej o to papež Hadrián požádal a podruhé na prosbu Hadriánova nástupce Lva. Tehdy se oděl do dlouhé tuniky, chlamidy a obul římské boty. Při slavnostech kráčel ve zlatem prošívaném rouchu, na hlavě se zlatým diadémem ozdobeným drahokamy, na nohou střevíce posázené drahými kameny. Plášť měl na rameni sebnutý zlatou sponou. V běžných dnech se jeho oděv téměř nelišil od oděvu obyčejného Franka."
Tolik k odívání franků z para mistra Einharda. Protože byl Karel Veliký pověstný prostotou v odívání dá se z toho když odečteme slavnostní parádu celkem slušně sledovat franský oděv. I když bych dal hodně za to znát výklad některých pojmů - například nevím co si mám představit pod pojmem "kazajka" - v originále je "at ex pellibus (lutrinis et murinis) thorace confecto humeros ac pectus hieme muniebat" - ale představit si pod tím nějaký střih neumím, zřejmě krátký dělený kožich na způsob šuby, ale kdo ví? Jiné údaje hovoří o tom že se na lov oblékal do vesty s oberaní kůže.
Jen si tak říkám že když takhle chodil císař Karel Veliký (byť víme že to bylo podivínské a že musel krotit svou vlastní šlechtu) přijde mi málo pravděpodobné že by Velká Morava byla osídlena pouze do hedvábí zahalených velmožů a přesto mám dojem že to tak brzo bude vypadat

Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.