Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ratatosk »

Eh...pozdě. :oops: Ale tohle se mi zdá taky jako divné, bo třeba i dnes se stejnému typu oblečení říká různě. Prostě není jednotná terminologie.
A mám tomu rozumět, tak že u nás se nosily jen kabáty se zapínáním , ne převázané šňůrou.... #-o No nevím , jak si tím můžeš být tak jist, ale dobrá.
Vím, že nic nevím. O:)
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ukrajinci (a ty stránky o kostýmech si pročti celé, jsou zajímavé)
http://www.kostym.cz/Cesky/4_Odivani/ukrajinci.pdf

Tady máme něco Madarského a předtím Hunského:
http://www.kostym.cz/Cesky/4_Odivani/madari.pdf

A to si prostě Miloš vymyslel (=špatně odvodil), tohle dělení se nijak neodlišuje a původ slova je stejný. Povšimněte si maďarů, muž má dle Miloše kaftan, žena kabátec...jistě se o to doma hádali:-)
Naposledy upravil(a) Kain dne čtv 30. lis, 2006 12:34, celkem upraveno 3 x.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Pro mě je kaftan hlavně východní záležitost, přeloží se přes sebe jako kimono a převáže. Můžu se ale mejlit.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Ukaž mi něco takového třeba u Franků.....
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Dělám snad Franky? Nemám na ně dost pramenů...ukázal jsem vikingy, rusy, ukrajince a maďary, to IMHO stačí.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Ukázal jsi výchoďákya kočovníky. Ukaž i zápaďáky a uvěřím tomu, že to mohlo být i u nás... Děláš snad Maďary, nebo vikoše?

Koukám, že se tu záhadně mění některé příspěvky.....
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

myslím, že fór je v tom, že Moravané si vytvořily svoji svébytnou kulturu-část si vybrali ze západu a část z východu a vytvořily si svoji, i co se týká odívání. Domnívám se, že mluvit o kaftanech v souvislosti s Moravany 9.stol. je zavádějící...a ukazovat vikingy, rusy a maďary nestačí.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Myslím, že frenk to shrnul velice dobře.

Martine, dočej času, všechno bude.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Einhardus - Vita Caroli Magni:

"Oblékal se jako jeho předkové, to jest po fransku. Na těle nosil lněné spodky a lněnou košili. Kabátec s hedvábným lemováním a kalhoty. Přes ně oblékal modrý plášť. Stehna omotal tkanicemi a na nohy uvázal obuv. V zimě si hruď a ramena chránil kazajkou z vydry nebo hermelínu....cizí oděv jakkoli byl krásný, odmítal nosit. Měl jej na sobě pouze dvakrát. Jednou na cestě do Říma, když jej o to papež Hadrián požádal a podruhé na prosbu Hadriánova nástupce Lva. Tehdy se oděl do dlouhé tuniky, chlamidy a obul římské boty. Při slavnostech kráčel ve zlatem prošívaném rouchu, na hlavě se zlatým diadémem ozdobeným drahokamy, na nohou střevíce posázené drahými kameny. Plášť měl na rameni sebnutý zlatou sponou. V běžných dnech se jeho oděv téměř nelišil od oděvu obyčejného Franka."

Tolik k odívání franků z para mistra Einharda. Protože byl Karel Veliký pověstný prostotou v odívání dá se z toho když odečteme slavnostní parádu celkem slušně sledovat franský oděv. I když bych dal hodně za to znát výklad některých pojmů - například nevím co si mám představit pod pojmem "kazajka" - v originále je "at ex pellibus (lutrinis et murinis) thorace confecto humeros ac pectus hieme muniebat" - ale představit si pod tím nějaký střih neumím, zřejmě krátký dělený kožich na způsob šuby, ale kdo ví? Jiné údaje hovoří o tom že se na lov oblékal do vesty s oberaní kůže.

Jen si tak říkám že když takhle chodil císař Karel Veliký (byť víme že to bylo podivínské a že musel krotit svou vlastní šlechtu) přijde mi málo pravděpodobné že by Velká Morava byla osídlena pouze do hedvábí zahalených velmožů a přesto mám dojem že to tak brzo bude vypadat :wink:
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Kupodivu je těch nálezů hedvábí z VM relativně hodně...