Galský způsob boje
Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr
-
- Stálý přispěvatel
Ne, je to takový oříšek, nechal jsem před nějakým časem dělat spektrální analýzu vzorku jedné zbroje z depozitu NM, blíže neurčité datace, podle střihu a konstrukce zřejmě "gotické" - složení oceli se vymykalo všemu co známe - už sám fakt že tam bylo 1,44%C je u kroužkového pletiva pozoruhodný, 1,46%Ni je možná zajímavých ale 8%Co se mi zatím nijak smysluplně vysvětlit nepodařilo. Zjevně neexistuje nikde na světě naleziště železné rudy s takhle vysokým přirozeným obsahem kobaltu, ani niklkobaltové rudy nejsou řešení a cílené legování kobaltem ve středověku je rovněž diskutabilní. 8% je navíc strašně moc. Z dalších prvků zmíním Ti, kterého bylo pod 1% ale ten a asi 15 dalších prvků už tvořilo zřejmě pouhou kontaminaci.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Další pokusy s tím dělat nemůžu, protože mi ty vzorky které jsem měl k dispozici (a to bohužel neoficiálně) někdo ukradl i s protokoly s taškou z auta, když jsem jí tam asi na 5 minut nechal a vrátil se pro něco do práce. Trapné na tom je, soudě podle toho že se dovnitř dostali cihlou, že to asi velcí myslitelé nebyli a nějaký rezavý kus pletiva v igelitovém sáčku docela určitě zahodili. Peníze ani nic jiného cenného tam nebylo. Takže jediné co mám dnes k dispozici jsou ty výsledky a to ještě jen těch hlavních legur, které jsem si vypsal. Analýza se dělala myslím na 20 prvků ale pouze ty které jsem vypsal přesáhly 1%. Zbytek byl výrazně nižší. Poslal jsem kdysi ty výsledky kompletně jednomu známému, měl by je mít celé, tak je snad najde.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
To jistě, jenže problém je že oni kobalt jako prvek neznali (až asi do 19.st.) a neuměli jej připravit. Mohli by teoreticky legovat neznámým prvkem intuitivně na základě nějakých empirických zkušeností, ale byli by tak odkázáni na nějaký náhodný nález čistého kobaltu nebo železné rudy s velmi vysokým obsahem Co - obojí je hypoteticky možné, ale v praxi těžko představitelné - třeba ruda s takhle vysokým obsahem Co pokud vím nikde na světě neexistuje.
-
- Stálý přispěvatel
Jistě, tomu se říká empirická zkušenost, už se tu o tom mluvilo - problém je v tom, že kobalt se v přírodě v takové podobě, abys mohl "tuhle přidat kamínek" prostě nevyskytuje. Kobalt je velmi vzácný prvek. Neexistují kobaltové rudy, respektive neexistují rudy s převažujícím podílem kobaltu. Není známo naleziště železné rudy s tak vysokým obsahem kobaltu aby bylo možné něčeho podobného docílit nechtěně, pouze vhodným výběrem materiálu. Existují ale nikl-kobaltové rudy, respektive kobalt se objevuje často ve spojení právě s Ni, což by hypoteticky vysvětlovalo těch 1,46% Ni (ale Co je spíše jen malá příměs v Ni, nikoli naopak). Kobalt se také někdy vyskytuje v malé míře společně s rudami Cu nebo Pb. Problém je, že je ho vždy jen nesmírně malé množství, takže získat jej je velmi obtížné. O kobaltu se mi podařilo zjistit že i když byl znám už dříve přes své vlastnosti kterými ovlivňuje jiné kovy byl jako "kobaltová modř" pro barvení skla apod. "objeven" až někdy v první polovině 18.st., prakticky využíván masově od 19.st. a jako prvek objeven a popsán až roku 1938. A my se tu bavíme o 8% což není žádná drobná příměs, ale zatraceně velké množství. Taky se tu bavíme o kroužkovém pletivu, zřejmě gotickém, tedy o něčem co nebyla žádná vzácnost ani konstrukcí, ani využitím. Je to poněkud pošahané - někdo ve středověku získal neznámým způsobem vzácný a zjevně neznámý prvek, aby vytvořil vysokouhlíkovou výšelegovanou ocel a vyrobil z ní prostě jen kroužkovou košili. Koneckonců se takový materiál musel i špatně zpracovávat
Jinak ale jsem měl podobný problém se zinkem - Zn se totiž v přírodě také nevyskytuje v takové podobě aby se dal prostě někde vytěžit. Přesto ale už od starověku máme doloženu mosaz - tedy nikoli jen bronz, ale přímo mosaz. Nakonec se mi podařilo najít způsob jak se zinek získával, ale ta metoda je dost složitá a činí tak z mosazi poměrně vzácnou slitinu. Nějak tuším že v případě toho Co musí existovat podobné řešení, jen ho nějak zatím nevidím. Na druhou stranu tohle není můj obor a ani v chemii nejsem moc zběhlý, takže možná nevidím ani zjevná a jednoduchá řešení.

Jinak ale jsem měl podobný problém se zinkem - Zn se totiž v přírodě také nevyskytuje v takové podobě aby se dal prostě někde vytěžit. Přesto ale už od starověku máme doloženu mosaz - tedy nikoli jen bronz, ale přímo mosaz. Nakonec se mi podařilo najít způsob jak se zinek získával, ale ta metoda je dost složitá a činí tak z mosazi poměrně vzácnou slitinu. Nějak tuším že v případě toho Co musí existovat podobné řešení, jen ho nějak zatím nevidím. Na druhou stranu tohle není můj obor a ani v chemii nejsem moc zběhlý, takže možná nevidím ani zjevná a jednoduchá řešení.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel