Galský způsob boje
Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Když jsem se o tomhle bavil s člověkem, kerý dělá kelty LH už dost dlouhou dobu, tak mi vysvětloval, že okování štítu nebyla laciná věc, a tak čím víc železa, tím bohatší válečník. To okování zespoda prý bylo pro to útočné (ale málo používané) držení štítu. Spodní kování mělo zpevnit hranu štítu tak, aby byl úder co nejtvrdší. Málo majetní bojovníci měli štíty jen obšité kůží tak, jako u mandláků + tu kovovou umbovou "mašli".
Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Site Admin
-
- Stálý přispěvatel
Já bych neřekl, že nejsme mimo téma. Od konstrukce štítu se odvíjí způsob boje s ním, a tak jsme se k tomuto tématu dostali.
Zastávám názor, že kování na hraně štítu má hlavně praktický význam. Když nebyl okován železem, hrany se obšívaly surovou kůží, takže snaha spevnit hrany štítu rozhodně byla.
K tomu způsobu boje: Sekání horem přez štít je jeden z mála útoku, který sevřená řada s velkými štíty dovoluje, takže je docela logické, že horní hrana štítu bude vystavená znatelné části útoků.
Zastávám názor, že kování na hraně štítu má hlavně praktický význam. Když nebyl okován železem, hrany se obšívaly surovou kůží, takže snaha spevnit hrany štítu rozhodně byla.
K tomu způsobu boje: Sekání horem přez štít je jeden z mála útoku, který sevřená řada s velkými štíty dovoluje, takže je docela logické, že horní hrana štítu bude vystavená znatelné části útoků.
Vítězství nebo smrt!