Kolečkový zámek

Moderátoři: Knecht, Raiden

Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

(Snad)výrobce kolečkovýho zámku: http://www.knife.cz/noziri/andrysek/
(osobně jsem to neprověřoval, takže bez záruky)
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Obrázek
R.S.Black
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od R.S.Black »

zajímá mě taková malá drobnost,když byly hlavně osmihrané ze zcela prozaického důvodu,vytěsnění plochy mezi pánvičkou a hlavní,proč je většina dochovaných zbraní s kulatou,ze strany zploštělou hlavní.Příliš se v těchto věcech nevyznám tak by mě to velmi zajímalo.Děkuji
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Měli jste někdo možnost vyzkoušet některé rané formy křesadel - třeba ten zmíněný švédský snaplock? V Ospreyi "Army of Gustavus Adolphus - Infantry" jsem našel zmínku, že se tyhle zámky neujaly a velitelé sami žádali opětovné zavádění doutnákových, jelikož jsou prý spolehlivější. Přitom zavedení snaplocku mělo být mimo jiné pokusem o řešení nedostatku luntů.
Není mi jasné, co se jim na těch zámcích nelíbilo, podle fotky bych řekl, že byly poměrně jednoduché a tudíž bych čekal, že i spolehlivé. Tvrdí to i na stránkách therifleshoppe.com

Je otázkou, nakolik můžeme důvěřovat ospreyským informacím, na druhou stranu jsem moc těch křesadlovek neviděl, takže se vážně neujaly. Kdyby to bylo kvůli ceně, to bych chápal, ale ta spolehlivost mi přijde divná.

Gordon: V jakých cenách se tvé výrobky pohybují? Konkrétně kolečková pistole?
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Mno, sice je to jenom moje domněnka, ale já bych důvod viděl hlavně v tý ceně. Jednotky vyzbrojovali plukovníci ve vlastní režii a kolik ran mušketýr vystřelil, než ho zabili nebo zajali?
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Tímhle si nejsem úplně jistý, ale nezavedl právě Gustav Adolf nějakou inovaci ohledně financování výzbroje ze státní kasy?
A je otázkou, jestli by cenu nevyrovnalo to, že se zvýší úspěšnost výstřelů - sami asi víte, co je s luntem problémů - zvlhne, zhasne, upadne vám v tom zmatku, zášleh ho odfoukne z kleštin, při manipulaci s puškou a municí se pořád plete a musíte dávat bacha, abyste si s ním nezapálili prachovnici...samozřejmě zkušený střelec to zvládne, ale v armádě bylo i plno nováčků, pro které by křesadlovka byla požehnáním.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Jedním z hlavních důvodů byla právě kvalita střelného pachu!!!
Joe M.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

k těm soubojům - četl jsem něco o Jimovi Bowie, jak měl mít pistolnický duel s nějakým důstojníkem - někomu ujely nervy a začalo se střílet moc brzo. Bowie dostal několik zásahů z revolveru a nejenže přežil, ale ještě svého soka a pár dalších porubal nožem. Ale za pravdivost historky neručím.

A k Harantovi - v Klučinovi je i popis jeho potyčky s panem Přibíkem - doporučuju přečíst. Harant s panem Přichovským a dalšími někam jeli, pan Přibík je dohonil, přiložil Harantovi k tělu pistoli a zmáčkl-a nic. Harant mu posměšně vystřelil nad hlavou, pan Přichovský se též k tomu ozval, řka že to není náležitá věc, jen tak beze vší příčiny za lidma jezdit a z pistolů na ně stiskat. A na to týž pan Přibík téhož pana Přichovského touž pistolí přes hlavu uhodil a ten, vytáhši kord, skrze stehno mu jej do života vrazil, kterýž od té rány ten večer umřel.

Gordon: dík za odpověď. Budu o něčem do budoucna uvažovat, ale zatím mi bude muset stačit puška. Jinak, zvládl bys i pistoli s tím zmíněným snaplockem? našel jsem takovou na stránkách therifleshoppe.com
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Knecht: k těm soubojům - četl jsem něco o Jimovi Bowie, jak měl mít pistolnický duel s nějakým důstojníkem - někomu ujely nervy a začalo se střílet moc brzo. Bowie dostal několik zásahů z revolveru a nejenže přežil, ale ještě svého soka a pár dalších porubal nožem. Ale za pravdivost historky neručím.

O něm se traduje ledacos :wink: Například těžko šlo o souboj s leververy v době pana Bowiho, neb ty ještě pan Colt nevynalazl. Právě že to byli ještě jednoranky a tak když se netrefilo a nebo nevyšla rána, tak se šlo na nože a nebo tomahawky. A to mohl být pro pana důstojníka průšvih, neb. pan Bowie byl s prací s nožem pověstný :badgrin:
Joe M.