Přilby raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Abé - to mě napadlo taky. Třeba je to způsobeno něčím úplně jiným, třeba z novější doby. Třeba to ani není originál, viz nález germánské železné helmy z 10 století, vyrobené pro Luftwaffe:-))
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Tedy nevím nad čím špekulujete, tohle je imho normální bodová koroze (vzniká takový malý kráter).
Může být v místech kde byly v materiálu různé bodové vměstky, prasklinky atd., rozhodně bych při způsobu zpracovávání materiálu něco takového očekával.
Může být v místech kde byly v materiálu různé bodové vměstky, prasklinky atd., rozhodně bych při způsobu zpracovávání materiálu něco takového očekával.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
5/6. století, stěhování národů, střední evropa. Kde to ti němci berou, že toho tolik prodávají...
http://www.hermann-historica.de/auktion ... /52104.jpg
http://www.hermann-historica.de/auktion ... /52104.jpg
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
To já o nich vím, ale zaujalo mě to naleziště - central europe:-) Central europe byla vždycky přilbařská velmoc:-)
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Začíná mě HH trochu s**t, jaktože se tam na každé aukci objeví takové mraky artefaktů z RS i starších
Zkoušel jsem jsem najít odkud je berou ale v anglické verzi jsem to nenašel.
Nerad bych je obviňoval ale aby to nebyl jeden z kanálů kudy tečou nálezy z detektorů
- pochopitelně nálezů o kterých se nálezce ani slovem nezmíní...

Nerad bych je obviňoval ale aby to nebyl jeden z kanálů kudy tečou nálezy z detektorů

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Archimedes - mohly by, ale je to docela spekulace. Wothan už upozorňoval na podobnost s některými franskými iluminacemi. Co se konstrukce týče, tak středové žebro a dvě výplně, přepásané obrubou, to nalezneme i ve stromovce nebo gniezdovu, ale celkově je to jiný styl, tj. středové žebro je úzké, mají nánosník, jsou vyšší, mají spoustu nýtků. A to nehovořím o nálezových okolnostech, které neznáme. Kdybych tu přilbu viděl bez udání času, nejprve tipuju opravdu 5-6. století. Ostatně např. ze severní Itálie máme podobné hezky zdobené kousky. Ale tak či onak, vývoj přileb v době stěhování národů a trochu později je dobrá detektivka.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Já se nehádám, ty rozdíly v konstrukci vidím taky, i když nepopírám, že by se mi líbila možnost použít něco podobného i o kapku později
Spíš mi jde o věrohodnost datace na Hermann Historica. Dejme tomu tady (mimochodem, hodně starý kousek)
http://www.hermann-historica.de/auktion ... at51_p.txt
je i odkaz na publikaci i na předchozího majitele, jinde je jen "pochází z tehdy-a-tehdy, někde-plusminus" bez udání zdroje. Dají se na HH informace brát i jako faktický zdroj, nebo spíš jen jako inspirativní obrázky?

Spíš mi jde o věrohodnost datace na Hermann Historica. Dejme tomu tady (mimochodem, hodně starý kousek)
http://www.hermann-historica.de/auktion ... at51_p.txt
je i odkaz na publikaci i na předchozího majitele, jinde je jen "pochází z tehdy-a-tehdy, někde-plusminus" bez udání zdroje. Dají se na HH informace brát i jako faktický zdroj, nebo spíš jen jako inspirativní obrázky?