Ted me napadlo ze ty rameni platy mohly byt klidne z jineho materialu nez je ten lneny "laminat" treba z varene nebo surove kuze ta by mohla byt pruznejsi.
Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr
- to je trochu složitější. Dost to také souvisí s debatou, jestli se svalové pancíře (aspoň některé) dělaly i z kůže, nebo výhradně z kovu. Souvisí to i s jejich funkcí a účelem (a teď nemyslím jen bojovou funkci, ale i reprezentativní). Ostatně svalové krunýře nosili především vysocí důstojníci, kteří se v prvních bitevních řadách a přímém boji většinou moc nevyskytovali, takže ani ty nároky na ochranu nemusely být tak vysoké.K těm svalovým krunýřům a měkým raměním částem u římanů mě napadá jen stránka pohodlí, ale zase... rameno je část docela vystavená úderům a ranám, tak proč jí oslabovat, když se dá vypodložit něčím měkkým (pak je pohodlí docela zaručeno, krom váhy).
- téměř určitě pod tou zbrojí něco měli (stejně jako u Římanů, nebo ve středověku), ale osobně nevím o žádných pramenech, které by přímo o tomto u Keltů vypovídaly. Její konstrukci neznáme. Něco takového se v rámci archeologických zkoumání jen těžko zachová (a pokud vím, tak se ani nezachovalo), žádný antický autor to podrobněji nepopisuje (ani u těch Římanů, natož u Keltů) a na uměleckých památkách to také nenajdeš (navíc je to v případě umění trochu komplikované).Mám dotaz, jestli se používala pod ketskou kroužkovou zbroj ještě nějaká vycpávaná vrstva (jako subarmalis) a jaká byla její konstrukce.
- no, možné to jistě je, ovšem historicky věrné již nikoliv. Nicméně co by tvému návrhu mohlo být alespoň trochu podobné a co Římané určitě (i když zřejmě velmi vzácně) používali je tzv. lorica plumata, což je vlastně kroužková zbroj, na níž jsou navíc připevněny kovové šupiny (jako u šupinové zbroje - prostě ty šupiny nejsou na nějakém látkovém podkladu, ale na to kroužkové zbroji). Dan Peterson (ten chlapík, co napsal "Římské legie znovuzrozené v barevných fotografiích" -viz diskuse "Knihy" v sekci "Starověk" tohoto fóra) jednu takovou vyrobil - tohle je ona, i když to na této fotce není vidět (vypadá jako lorica squamata) - ale viděl jsem i jiné záběry, kde v některých místech zpod té svrchní vrstvy šupin vykukovaly kroužky (bohužel jsem je na netu už nenašel).Je možné u loriky hamaty udělat zpevnění ramen z kůže ponýtované kovovými lamelami?
Na tomhle fotu jdou ty kroužky trochu vidět...Alexandr wrote:...ale viděl jsem i jiné záběry, kde v některých místech zpod té svrchní vrstvy šupin vykukovaly kroužky (bohužel jsem je na netu už nenašel).