Stavba katapulty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Jakým způsobem uděláš torzní svazek z koňských žíní? Sou docela krátký (oproti lanu :biggrin:) a vázat to určitě nebudeš ne? :wink: U lana z konopí je to jednoduchý, to se furt omotává a pak se to sváže na koncích. :wink:
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Evidentně z nich, stejně jako ze šlach musíš nejdřív udělat lano. Ručně.

J.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

To jo, ono i z toho konopí se nejdřív muselo udělat lano, jenže tahle fáze u průmyslově vyráběných lan odpadá, u žíní nebo šlach nám nic jiného než ručné práce nezbude. Proto je taky snazší udělat torzi z tohohle na ruční zbraň než na tu naší krávu nebo nedej bože na onager.
Fachman
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Fachman »

Pri mojom putovaní internetom som stiahol niečo o obliehaní a obliehacích zbraniach.Bohužial je to po rusky a nerozumiem tomu ani trochu :oops: ,ale vy - staršie ročníky čo ovládate azbuku,by ste si tam možno niečo našli.Ak bude mať niekto záujem kontaktujte ma cez SZ :lol:
Pro fide!!!!
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Předpokládám že je to tohle ne?

http://www.xlegio.ru/about.htm

A stroje jsou tady:

http://www.xlegio.ru/artilery.htm

Měl jsem to v záložkách, ale jak jsem přeinstaloval komp tak mi to vypadlo. Jen holt to chce ovládat azbuku a umět aspoň trochu rusky.
Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Fachman wrote:Pri mojom putovaní internetom som stiahol niečo o obliehaní a obliehacích zbraniach.Bohužial je to po rusky a nerozumiem tomu ani trochu :oops:
Zkus na to poštvat nějaké internetové překladače. Překlad sice není nejlepší a odborné termíny to asi stejně nepřeloží, ale dost to pomůže a zbytek už snad půjde nějak dodělat se slovníkem v ruce. Já to tak se značným úspěchem provádím běžně.

Babel Fish

Worldlingo

Mimochodem, uživatelé Firefoxu mohou v tomto směru použít velice užitečná rozšíření:

FoxLingo

Translate

S pozdravem
Saša
Fachman
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Fachman »

Trochu sa to podobá,ale myslím si, že to nie je to isté.Ak chceš pošlem,ti to na mail (zbalené to má 7,5MB) a uvidíš.Názov súboru bol Nosov (možno je to autor,ak vám to niečo hovorí)
Last edited by Fachman on Sat 30. Sep, 2006 7:44, edited 1 time in total.
Pro fide!!!!
Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Wothan wrote:Je to reálný, ale na ty naše bych musel změřit. Nicméně záleží na velikosti stroje. ty výpočty vychází zřejmě z originálních konstrukcí Vitruviových. Je pikantní že jsem někde narazil na poznámku že Vitruvius konstrukce strojů šifroval, neboť autor tomu zjevně nerozuměl - přitom to celé jsou jen vzájemně stažené poměry, kupířkladu právě k průměru otvoru v torzní desce apod.
No, Vitruvius sám o sobě prohlašuje, že ve vojsku Caesarově a pak i Octavianově by zodpovědný za stavbu a opravy artilerie. A není důvod o tom pochybovat, spíše naopak. Je tedy nepravděpodobné, že by tomu vůbec nerozumněl. Problém je, že při různých přepisech původního textu docházelo k nepřesnostem, chybám a zřejmě v některých případech i ke změnám jednotek. Navíc se nedochovaly diagramy původně přiložené k jeho dílu.

Mám asi dva odborné články k rekonstrukcím starověké artilerie a mohu poskytnout i nějaká doporučení ohledně další literatury, takže v případě zájmu mi napište.

S pozdravem
Saša
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ugh? Říkám že autor té poznámky o šifrování tomu co a hlavně jak psal Vitruvius zjevně moc nerozuměl, jinak by nedošel k podobným závěrům. Nenapadlo by mne tvrdit že Vitruvius nerozuměl své práci :wink:
Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Aha. Špatně jsem tvou poznámku pochopil. V tom případě se omlouvám. :)