Galský způsob boje

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Trubadix, Wothan, Alexandr

TITVS_MARTIVS
Nováček
Nováček

Příspěvek od TITVS_MARTIVS »

Jo, tak ten odkaz na ty videa jsem tu dával já, pro představu to je perfektní...i když nejde o falangu...falanga disponovala píkami (sarissa) o délce až přes 4 metry, tudíž je drželi oběma rukama a tak nesli jen malé štíty...

Římská taktika čelního boje proti falanze vypadala si takto - falanga pochodovala v těsné formaci, římský manipul v rozptýlené formaci...ve vzdálenosti zhruba 30 metrů římané vrhli lehké oštěpy a po ještě větším přiblížení i pila, po té se římané seřadily do těsné formace...oštepy a pila zpomalily postup falangy (mrtví, štíty zatížené zabodnutými oštepy...)...římané nyní tasili své meče (a jak je vidět na tom videu) legionáři v první linii svými štíty zastaví náraz pík falangy...a další legionáři se vzniklou mezerou pokusí dostat k nepříteli na boj mečem...pokud jsou úspěšní, formace falangy se zhroutí...v boji s mečem byli legionáři lepší než falangisté, díky tomu, že v tom byli lépe trénováni a nesli velké štíty...

Dálší taktikou je samozřejmě obchvat nemotorné falangy např. na křídlech...
Sulla
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sulla »

Ale abych se vratil ke zpusobu keltského válečnictví...řekl bych že pro ně bylo zbytecne napodobovat falangu! keltove byly velici a silni bojivnici jenz byly velmi pocetni. stacilo by aby se do boje nevhali tak bezhlave jak je znamo a možná by i ubranili svou zem...teda pokud meli dostatecne vojenske vybaveni...nevim jestli to tady jiz nezaznelo ale meli vsichni keltove moznost mit v boji mec?byly vsichni tak majetni aby meli mec? i kdyz tak nejak si nedokazi predstavit kelta bez mece...
Pavel
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

.

Příspěvek od Pavel »

No, podle toho co jsem si tak nějak zjišťoval a slyšel od různých lidí co se LH zabývaj Kelty, tak klasický keltský bojovník byl vybaven kopím, mečem a štítem.Ti nejvyšší majetní z vládnoucí vrstvy byli v pozdější době ozbrojeni i tzv. antropomorfním mečíkem.Chudší vrstva prý měla kopí, štít a sekáč, popř.nůž.Sekery se v bojovnických hrobech asi zatím nenašly.Asi něco jinýho bylo, když byla přepadena vesnice(sídlo, hradiště), to každej nejspíš popadl to, co měl právě po ruce a šel se mydlit :)
Argon
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Argon »

Jak asi vypadaly ty keltské sekáče??nšco jako sax?
Pavel
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

.

Příspěvek od Pavel »

Něco je k vidění na drakkarii, ale tam píšou že to nebylo určený k boji.Ale ne všichni měli na meče, to prý byla výsada opravdu nejmajetnějších.Jinak v knihách od Waldhausra, od Čižmářový jsou přímo nálezy i s podrobnostma.
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Wothan píše:Ale ta knihovna, pokud člověk není z vesnice a nemá to do nějakého většího města daleko je řešení.
Nezapomínejte na MVS = meziknihovní výpujční systém. V rámci MVS si můžete v kterékoli knihovně zapůjčit cokoli (maximálně po Vás mohou chtít poštovné).
Takže pokud mají v Horní Dolní knihovnu, tak si tam můžeš půjčit v podstatě cokoli. Po určitém nátlaku se dá sehnat i něco, co jinde půjčují jen do studovny...

Kdyžtak se poptejte v Pečkách, tam Vám něco o našich oblíbených žádostech poví :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

P.S.: Jen pro doplnění, dotlačili jsme je i k dohledání článku a vytvoření xerokopie z fondu oblastní knihovny... holt MVS je sviňa a knihovníci musí makat :biggrin:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Zdravím všechny zůčastněné.

Chtěl bych doplnit a poopravit svůj starší přízpěvek ke keltskému válečnictví, kde jsme diskutovali o keltech a štíové hradbě. Zastával jsem názor, že keltové štítovou hradbu asi moc nepoužívli, ale našel jsem odkaz s fotkami z akce ve francii, kde účastníci nacvičují tvorbu štítové hradby. Jsou sice jen dva, ale zase je to dost názorný. Ta formace, kterou předvádějí, mi přijde docela dobrá i proti útoku jízdy, ale nevím jestli římané používali útok jízdy jako jedné ze základních sil. Myslím, že použvali hlavně legionáře ne?

Tady je odresa na ty fotky: http://www.kelti.cz/dana_fr.htm
Stránky http://www.kelti.cz/ jsou moc pěkný a toto občanské združení si zaslouží spoustu chvály, ale nebudu tu zlatil zlato, koukněte se sami :biggrin:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ne, římané používali jízdu spíše k pomocným taktickým účelům - rychlý průzkum, spížování, zajištění vojska za přesunu a v boji případně pro různé obchvaty, přepady apod. Základní úderná síla, která nesla i téměř celou tíži boje byla infanterie. V Caesarovi se často objevují (pro jeho dobu) narážky na to že při nástupu pěchoty (na obzoru odznaky legií) jízda protivníka vyklízela pole. Jiná situace ovšem byla za republiky a třeba za dominátu kdy význam jízdy vzrůstal na úkor pěchoty.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Wothan: Přesně tak sem to i myslel (nevím jestli římané používali útok jízdy jako jedné ze základních sil. Mylím, že použvali hlavně legionáře ne?).

Myslíš, že by ta formace byla vhodná i k boji proti pěchotě? Na to mi přijde moc těžkopádná s minimální možností aktivního používání kopí.
Pavel
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

.

Příspěvek od Pavel »

No, já myslím, že v nějaký formaci moc často nebojovali, prý sázeli hodně na osobní souboje.Víceméně organizovaní bojovali až v pozdější době.