Stavba katapulty
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Díky za všechny přízpěvky. Ty stránky znam taky, ale tam právě dělají prakticky všechno z dubu. Narazil sem taky na dobrý stránky
http://www.legionxxiv.org/catapulta/
ale sou tam často (podle mě) dost nedobový úpravy natahovacího systému, ale jinak fakt dobrý. Jo na těchto stránkách je zmínka o speciálních střelách z Dura Europos. Nevim co je na tom pravdy, ale vypadají zajímavě a lítaly by asi dobře.
Mam v plánu stavět katapultu "střední ráže" jako je na Curii Vitkov, ale všechno je otázka peněz a materiálu (vzhledem k tomu, že to budu financovat asi sám
).
k tomu promazání lan: Myslíš žě by to opravdu poškodilo konopný lano? Vzpomínam si na letecké modelaření mého dětství a letadla na gumičku. Tam se gumička právě natírala olejem, aby snesla větší zkroucení bez poškození. Myslim, že by to moh bejt podobnej princip
http://www.legionxxiv.org/catapulta/
ale sou tam často (podle mě) dost nedobový úpravy natahovacího systému, ale jinak fakt dobrý. Jo na těchto stránkách je zmínka o speciálních střelách z Dura Europos. Nevim co je na tom pravdy, ale vypadají zajímavě a lítaly by asi dobře.
Mam v plánu stavět katapultu "střední ráže" jako je na Curii Vitkov, ale všechno je otázka peněz a materiálu (vzhledem k tomu, že to budu financovat asi sám

k tomu promazání lan: Myslíš žě by to opravdu poškodilo konopný lano? Vzpomínam si na letecké modelaření mého dětství a letadla na gumičku. Tam se gumička právě natírala olejem, aby snesla větší zkroucení bez poškození. Myslim, že by to moh bejt podobnej princip

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Wothan: Dobrá. Ještě jakej průměr torzních svazků ste použili? Na jedněch stránkách sem sehnal antický výpočet průměru torzních svazků v závislosti na hmotnosti projektilu a požadovaném dostřelu.
Tady sou ty stránky. V poslední době mi nefungujou
, ale dřív sem si je vitisk, tak bych sem ten výpočet moh zejtra dát. Jestli to teda najdu
http://www.stormthewalls.dhs.org/
Z mích výpočtů vychází průměr torzních svazků něco mezi 80 až 120 mm. Je to reálný nebo sem někde udělal chybu?
Tady sou ty stránky. V poslední době mi nefungujou

http://www.stormthewalls.dhs.org/
Z mích výpočtů vychází průměr torzních svazků něco mezi 80 až 120 mm. Je to reálný nebo sem někde udělal chybu?
-
- Stálý přispěvatel
Je to reálný, ale na ty naše bych musel změřit. Nicméně záleží na velikosti stroje. ty výpočty vychází zřejmě z originálních konstrukcí Vitruviových. Je pikantní že jsem někde narazil na poznámku že Vitruvius konstrukce strojů šifroval, neboť autor tomu zjevně nerozuměl - přitom to celé jsou jen vzájemně stažené poměry, kupířkladu právě k průměru otvoru v torzní desce apod.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Wothan: Jak říkáš. Vycází to z Vitruviových pokusů. Píšou tam, že to vlastně nejsou výpočty, ale pokusně vztažený hodnoty průměru torzního svazku, hmotnosti projektilu a dostřelu. Nedá se mluvit o výpočtu, protože se tam vůbec nepočítá třeba s použitým materiálem a tudíž to není univerzální.
hawkwind: Ten polyamid tam taky chválili. Prej má dost podobný vlastnosti jako šlachy, ale sám nemůžu soudit. Bohužel je tak neLH, jak jen to de
. Stejně ho asi vyzkoušim (aspoň abych porovnal ten rozdíl
)
hawkwind: Ten polyamid tam taky chválili. Prej má dost podobný vlastnosti jako šlachy, ale sám nemůžu soudit. Bohužel je tak neLH, jak jen to de

-
- Stálý přispěvatel
My to konopí používáme z nouze, ale je to pro nás ze všech tehdy použitelných materiálů (a já na to konopí skutečně někde narazil, ale nevzpomenu si kde - bylo tam jmenováno vysloveně jako nouzové řešení, podobně jako lidské vlasy, budu to hledat) ten nejdostupnější. Žíně v takhle velkém množství budou problém, ale pracuji na tom, bezpochyby by to bylo vhodnější.