Stavba katapulty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Archimedes »

Wothan: Aaaa, věděl jsem, že se mi přesně tohle faux-pas jednou stane :| To mám z toho, že píšu ve spěchu ;) No aspoň, že jsem nebyl úplně mimo.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Díky za všechny přízpěvky. Ty stránky znam taky, ale tam právě dělají prakticky všechno z dubu. Narazil sem taky na dobrý stránky

http://www.legionxxiv.org/catapulta/

ale sou tam často (podle mě) dost nedobový úpravy natahovacího systému, ale jinak fakt dobrý. Jo na těchto stránkách je zmínka o speciálních střelách z Dura Europos. Nevim co je na tom pravdy, ale vypadají zajímavě a lítaly by asi dobře.

Mam v plánu stavět katapultu "střední ráže" jako je na Curii Vitkov, ale všechno je otázka peněz a materiálu (vzhledem k tomu, že to budu financovat asi sám :-k).

k tomu promazání lan: Myslíš žě by to opravdu poškodilo konopný lano? Vzpomínam si na letecké modelaření mého dětství a letadla na gumičku. Tam se gumička právě natírala olejem, aby snesla větší zkroucení bez poškození. Myslim, že by to moh bejt podobnej princip :wink:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Gumička je syntetický materiál naprosto nesrovnatelná s přírodním konopím. Prostě to při dešti přikryj a když to tam nemusí být tak ty torzsvazky sundej.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

zkoušeli jste někdo na torzní svazky žíně? Chci si zkusit postavit tu římskou ruční obdobu katapulty a v tak malém množství bych je asi i sehnal.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Nezkoušeli protože potřebujeme poměrně hodně velký objem, ale na tu manubalistu by se to snad sehnat dalo.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Wothan: Dobrá. Ještě jakej průměr torzních svazků ste použili? Na jedněch stránkách sem sehnal antický výpočet průměru torzních svazků v závislosti na hmotnosti projektilu a požadovaném dostřelu.

Tady sou ty stránky. V poslední době mi nefungujou :evil:, ale dřív sem si je vitisk, tak bych sem ten výpočet moh zejtra dát. Jestli to teda najdu :wink:

http://www.stormthewalls.dhs.org/

Z mích výpočtů vychází průměr torzních svazků něco mezi 80 až 120 mm. Je to reálný nebo sem někde udělal chybu?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Je to reálný, ale na ty naše bych musel změřit. Nicméně záleží na velikosti stroje. ty výpočty vychází zřejmě z originálních konstrukcí Vitruviových. Je pikantní že jsem někde narazil na poznámku že Vitruvius konstrukce strojů šifroval, neboť autor tomu zjevně nerozuměl - přitom to celé jsou jen vzájemně stažené poměry, kupířkladu právě k průměru otvoru v torzní desce apod.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Žíně, šlachy, polyamid a konopí až jako naprosto poslední možnost.
Konopí má vlastnosti zhruba jako dřevo, je nasnadě, že to není nejlepší matroš.
Já jsem si chtěl stavět scorpius minor, tak jsem si dělal výzkum a rostliná vlákna se prakticky nikdy nepoužívala.

J.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Wothan: Jak říkáš. Vycází to z Vitruviových pokusů. Píšou tam, že to vlastně nejsou výpočty, ale pokusně vztažený hodnoty průměru torzního svazku, hmotnosti projektilu a dostřelu. Nedá se mluvit o výpočtu, protože se tam vůbec nepočítá třeba s použitým materiálem a tudíž to není univerzální.

hawkwind: Ten polyamid tam taky chválili. Prej má dost podobný vlastnosti jako šlachy, ale sám nemůžu soudit. Bohužel je tak neLH, jak jen to de :(. Stejně ho asi vyzkoušim (aspoň abych porovnal ten rozdíl :wink: )
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

My to konopí používáme z nouze, ale je to pro nás ze všech tehdy použitelných materiálů (a já na to konopí skutečně někde narazil, ale nevzpomenu si kde - bylo tam jmenováno vysloveně jako nouzové řešení, podobně jako lidské vlasy, budu to hledat) ten nejdostupnější. Žíně v takhle velkém množství budou problém, ale pracuji na tom, bezpochyby by to bylo vhodnější.