Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Meine

Příspěvek od Meine »

had: ano, vážila jsem přesně. Ale hlavně ta vlna a len byly ve stejné lázni. Prostě všechno úplně stejně a vznikly 2 barvy. Takže opravdu jediný, co mně napadá je, že je to buď to kouzlo, nebo tim, že byl ten len něčim napuštěnej..
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To se ani neptejte, jak jsem to dělal já...jako v pohádce byl jednou jeden král, přiměřeně:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

My taky měříme spíš způsobem přiměřeně, přiměřeně ...

Včera sem obarvil (již po třetí) ten podělanej len, vyšla z toho docela pěkná tmavě hnědá. :wink: Ale já chci modrou :evil: nebo aspoň fialovou :evil:

Mam takovej pocit, že už vim kdy sem udělal chybu. Když sme dělali barvící bezinkovej nálev, tak sem to promích železnou žící (pak sem už používal jen dřevěnou vařečku). Myslíte, že by ta hnědá mohla bejt timhle? ](*,)
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Kain: Kde si sehnal to hedvábí co si barvil šafránem? A za kolik? :wink:
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Had: Jo jo. Luxus to byl a víme proč :biggrin:

Neměl by někdo možnost sehnat Boryt barvířský? Mam zato, že se mu říkalo Německé indygo a znali ho už germáni a keltové.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Já bych v životě nenazbíral 5 kg borůvek. :biggrin:
A kdybych je čistě náhodou nazbíral, tak bych je radši sněd a pak bych asi blinkal :badgrin:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Z pohledu barviva je jedno, jestli použiješ bez nebo borůvky. Neměl bych problém nasbírat borůvek kolik potřebuji, ale je to zbytečné. Barviva obsažená v plodech se takřka neliší.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

had píše:Boryt si múžeš vypěstovat.U nás ve Skjaldborgu ho tuším tento rok vypěstovala Hvězdička, jestli se nepletu :oops:
Ovšem to barvení :badgrin: :badgrin: :badgrin: Není radno barvit LH borytem, to tě pak nepustí ani do busu... Vlastně to byl důvod proč pražané vykázali barvíře na ostrov, aby jim nezasmrádla stověžatá :c)))
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak jsem obarvil ty lněné nohavice z ručně tkaného plátna kopřivama - barvil jsem dvakrát - poprvé jsem získal žluto-zelenou světlou barvu, po druhé je to už podstatně více zelené. Výsledkem je světle zelená barva. Použil jsem kopřivy a kamenec. Poprvé toho kamence bylo více, podruhé už jen poměrně málo.

Teď mám od Vikiny různé lahvičky s šafránem, takže budu experimentovat s hedvábím.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

A musím uznat, barvička je to moc vydařená.