Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Souhlas
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Třeba já osobně bych se šišaku spíše vyvaroval, protože je IMHO kulturně trochu mimo. Je to docela východní a luxusní záležitost. I v tom polsku prý měla zdůraznit postavení nositele. Na druhou stranu importy byly, kontakty také...

Shrnuto - velkomoravský velmož by ji spíše neměl, protože by to byl docela výstřelek
Prostý bojovník by ji neměl určitě.
Družiník by ji mít asi mohl, jako import, kořist nebo jsa sám cizinec...

Ale možná se pletu, je to jen úvaha. Mi samotnému se moc líbí, uvažoval jsem o něm, ale když si položím otázku "vypadá takhle velkomoravan?", postava v šišaku a se šavlí se mi nevybaví...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Ano, je to produkt východný, no dve alebo tri podobné sa našli aj na Ukraine, čo zas až taký východ nieje. :wink: Nám sú to susedia. Ale asi to neoužijem. Maximálne tak možno nejaké prvky výzdoby prenesiem na tie helmy čo sa našli tu.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Tuhle helmu bych na VM opravdu radši nevolil, koukni se třeba na nějaké jednoduché typy franských helem.
Fachman
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Fachman »

Mysliš niečo ako je napr v ospreyi Carolingian Cavalryman 768-987????????
Pro fide!!!!
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Viděl bych to na nějaké oblé jednoduché žebrovky bez nánosku, jaké jsou k vidění v několikrát citovaných žaltářích třeba na hlavě těžké franské pěchoty.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Kain píše:Ale možná se pletu, je to jen úvaha. Mi samotnému se moc líbí, uvažoval jsem o něm, ale když si položím otázku "vypadá takhle velkomoravan?", postava v šišaku a se šavlí se mi nevybaví...
Já jsem měl na Veligradu volnou rekonstrukci přilby z Pécse (zřejmě ruský původ, nález v Maďarsku), k tomu typicky východní kardiofylax nalezený u nás a šavli mám objednanou taky podle nálezu od nás ...ačkoli je pravda, že tyhle věci chci spíš na 10.století, na VM to plánuju trochu jinak. Nicméně bych se šišáku na Vm příliš nebránil, přijde mi vhodnější než třeba klasická normanka.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Ten šišák IMHO ruší dalece víc jak obyčejná normanka.

Wothan ty franské helmy popsal přesně, mám pocit, že tu někde jsou k vidění obrázky (forum Frankové??).
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Had: Takže bude budeš vypadat jako průměrný Polák na Wolinu:-) Jen čistější:-)) (a nejspíš budou tvé zbraně kvalitněji zhotovené:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Jako István, kamarád ze SAGA, má stříbrem zdobenou čepici a 130 kg minimálně, to je panečku Maďar:-))

Pravoslav, Orcae Ita