Dost mne ale překvapilo, že tu nikdo nezmínil možná dost podstatnou maličkost. Indochy v 19. století (a v lesích už v 18.) zajímali pušky!!! Jestli oni to nezačali odrbávat proto, že hlavní zbraní pro ně byla puška
Luky, šípy, kopí a pod.
Moderátor: Joe
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Tedy tady se to rozjelo
Neblbněte - ono to bude tak, že pravda bude obeje. Hawku - jen pro info - Indoši čerpají zásadně právě z těch Amerických zdrojů. Mnozí tam i osobně byli. Navíc s pravými Rudochy se můžeš dneska setkat i u nás
a i jejich úroveň znalostí je obdobná jako u nás o naší historii, čili někteří vědí hodně a jiní prd. Čili nepřeceňovat ale ani nepodceňovat.
A ještě bych dodal - slovo "Většinou" neznamená "Zásadně"!
Dost mne ale překvapilo, že tu nikdo nezmínil možná dost podstatnou maličkost. Indochy v 19. století (a v lesích už v 18.) zajímali pušky!!! Jestli oni to nezačali odrbávat proto, že hlavní zbraní pro ně byla puška
To je jen moje spekulace. Vím totiž, že luky (od Indiánů) používali i trapeři, ale jen na lov ptáků a jiné drobné havěti. Jestli to nebylo u Inošů podobné
Na ty ptáky by jim pak ten ohnutý klacek docela stačil. 
Joe M.
-
Pazourek
líska
Ahoj
mám otázečku ohledně materiálu. Zamlada jsem četl (E.T.Seton - Dva divoši
), že vhodný materiál na výrobu indiánských luků je americká líska. Tady v okolí(střední Evropa) roste jen líska obecná. Má s ní někdo zkušenosti? Možná je to otázka hloupá, ale já jsem zatím pracoval jen s jasanem a jsem amatér. Takže pokud má někdo s tímto materiálem zkušenosti, tak by mě zajímali i kvalitativní rozdíly oproti jasanu.
Předem děkuji za odpověď
mám otázečku ohledně materiálu. Zamlada jsem četl (E.T.Seton - Dva divoši
Předem děkuji za odpověď
-
cossack
- Stálý přispěvatel

-
Vichrice
- Občasný přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Jenne
- Občasný přispěvatel

Vlastnim luk,je vyroben z svestkoveho kminku a je to spickovy vyrobek strili jako das,vyrobce vedel presne co dela a udelal to dobre.Na prvni pohled by mohl nekomu pripadat jako hrube opracovany"klacek" je to klasicky longbow a je krivy nebot kopiruje tvar puvodniho kminku a ten nenarostl podle pravitka jak uz to u stromku byva.Plne souhlasim s Hawkwindem,"klacky" totiz nestrili...
-
Métá?xestse Ohnéssese
- Stálý přispěvatel

Z čeho děláte (a jak) tětivu?
Jaké máte zkušenosti s použitými materiály? Vím, že se používá umělá šlacha, voskovaná ševcovská dratev, někdo omotává tu část, kam přijde šíp... Co máte ozkoušeno a za se Vám osvědčilo?
Máte někdo zkušenost s tětivou ze šlachy (přírodní, ne úmělé)?
Jaké máte zkušenosti s použitými materiály? Vím, že se používá umělá šlacha, voskovaná ševcovská dratev, někdo omotává tu část, kam přijde šíp... Co máte ozkoušeno a za se Vám osvědčilo?
Máte někdo zkušenost s tětivou ze šlachy (přírodní, ne úmělé)?
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Hévéése
-
Vitous
- Stálý přispěvatel

Trochu mi uniká, co vlastně chtěl autor říct...Jenne píše:Vlastnim luk,je vyroben z svestkoveho kminku a je to spickovy vyrobek strili jako das,vyrobce vedel presne co dela a udelal to dobre.Na prvni pohled by mohl nekomu pripadat jako hrube opracovany"klacek" je to klasicky longbow a je krivy nebot kopiruje tvar puvodniho kminku a ten nenarostl podle pravitka jak uz to u stromku byva.Plne souhlasim s Hawkwindem,"klacky" totiz nestrili...
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
cossack
- Stálý přispěvatel

Mám doma tětivu z pravé šlachy, jenom kroucenou ne uhlazovanou v klihu. Dostal jsem ji a abych pravdu řekl zkusil jsem ji natáhnout jen jednou.
Potvrzuji, že tětivy z lněných nití jsou na ty naše ořezané klacky nejoptimálnější. Je to levné, výroba jednoduchá a rychlá, kvalita více než dobrá. Jen Métá?xestse Ohnéssese(tfujtajxl šejenština) pořádně každou nit navoskuj než to zakroutíš dohromady. Místo uložení šípu jsem nikdy neomotával.
Potvrzuji, že tětivy z lněných nití jsou na ty naše ořezané klacky nejoptimálnější. Je to levné, výroba jednoduchá a rychlá, kvalita více než dobrá. Jen Métá?xestse Ohnéssese(tfujtajxl šejenština) pořádně každou nit navoskuj než to zakroutíš dohromady. Místo uložení šípu jsem nikdy neomotával.
-
rabi
- Stálý přispěvatel

Zdravím! Jakou máte zkušenost u prérijních indiánů se štítem z bizoní kůže. Je možné, aby mohl být ještě potažen jelení případně u severních kmenů losí kůží, aby byla zvýšena jeho odolnost? A co všechno lze s ním v boji dělat? Nakolik chrání proti šípům, kamenné palici, kopí, tomahawku. Mohl údery vykrýt?
Myslíte si, že ten kulatý štít je vlastní vývoj jako u Inků či Aztéků, nebo je tam vliv Španělů - narážím na Coronadovu výprava 1540.
Narazil jsem před léty na komentář, že Irokézové a Hůroni se oblékali do válek do oděvu z dřevěných latěk, Pueblané se prý chránili zbrojí upletenou z proutí a indiáni severozápadního pobřeží prý měli dřevěné helmy potažené tulení kůží.
Díky za odpověď! Veles
Myslíte si, že ten kulatý štít je vlastní vývoj jako u Inků či Aztéků, nebo je tam vliv Španělů - narážím na Coronadovu výprava 1540.
Narazil jsem před léty na komentář, že Irokézové a Hůroni se oblékali do válek do oděvu z dřevěných latěk, Pueblané se prý chránili zbrojí upletenou z proutí a indiáni severozápadního pobřeží prý měli dřevěné helmy potažené tulení kůží.
Díky za odpověď! Veles