Sníh pokud není vysloveně mokrý moje boty snášejí velmi dobře. Kluci měli boty s podešví z jeleních krků a tukem napuštěné plstěné nebo kožené svršky a pokud vím drželo to. Mně o něco hůř, ale spíše než že bych je promáčel jsem měl problém se sněhem uvnitř - navzdory omotům mi napadalo v závějích, kde jsme se brodili po pás ve sněhu trochu sněhu dovnitř a tam v teple roztál
Hranice LH
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Vozím s sebou i staré boty s gumovou podrážkou, pro jistotu, ale prakticky nikdy jsem je nepoužil a tak už je jen příležitostně půjčuju potřebným. Mám boty vystlané silnou plstí, do toho nosím šitou vlněnou "punčochu", popřípadě vlněné onuce. Bota se samozřejmě v dešti promáčí navzdory impregnaci, ale ta vlna pomáhá i vlhká udržet jakous takous tepelnou pohodu. Pokud to promáčím úplně, řeším to tak že si dám boty sušit a vezmu si jiné. Mám těch párů bot více, takže to nemusím šidit.
Sníh pokud není vysloveně mokrý moje boty snášejí velmi dobře. Kluci měli boty s podešví z jeleních krků a tukem napuštěné plstěné nebo kožené svršky a pokud vím drželo to. Mně o něco hůř, ale spíše než že bych je promáčel jsem měl problém se sněhem uvnitř - navzdory omotům mi napadalo v závějích, kde jsme se brodili po pás ve sněhu trochu sněhu dovnitř a tam v teple roztál
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
JARWIKS
- Stálý přispěvatel

Já nedám dopustit na králiky v botkách. Ti se osvědčili mnogokrát, jen když jsem hupnu do vody výše 10cm a pak v nich pokračoval v běhu po sněhu byl jsem donucen je sušit. Jinak botky byly impregnované normálním sádlem.
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

-
Joe
- Stálý přispěvatel

Milan to tu již naznačil. Popravdě mne to trochu překvapilo. Viděl jsem Wothana a spol a jsou perfektní, ale teprve teď jsem si uvědomil, že většina z Vás má tu činnost spojenou s ukázkou pro veřejnost. Nic proti tomu
Pro nás jsou právě ty vandry a běžné užívání zcela běžnou rutinou. Přesněji vlastně on bude rozdíl u nás právě v tom, že ukázkové akce pro veřejnost jsou u nás vyjímkou. Naopak ty vandry apod. hlavní náplní.
Proč ale píšu. Ono to má také svůj rub a líc. Právě třeba ty boty
Pro trapery jsou třeba typickou obuví mokasíny. Jenže tam kde žili za 1) bylo zcela jiné klima než tady, za 2) moc toho nenachodili, neb. se pohybovali z 99% v sedle koně. Ať Vám bude kdo chce co chce říkat, mokasíny jsou na normální choczení zcela na h.... Cejtíte v tom každej šutr, stačí trochu rosa a máte je mokré, po trávě každou chvíli hodíte kopyta. Proto krom mokasínů u nás má skoro každý pevné boty pracovního typu (jsou podobné těm dobovým, které se ale výjímečně objevovali). Jasně že jsme z počátku byli drsoňové a mnozí dodnes jsou, a nic jiného jsme neuznávali. Několik ochoření však nás naučilo být k tomuto tolerantní
Tolerujeme i třeba cigára - nikoliv ale při vystoupení pro veřejnost. Mezi sebou toto ale neřešíme, neb. člověk by měl být v pohodě a cítit se přirozeně a ne aby měl absťák
Také tolerujeme spacáky. Musí být ale maskovány dekou, nebo v uzavřeném stanu (prostě by neměl být vidět). Jak tu ale někdo napsal - já si na deku tak zviknul, že spacák použiji jen ve velkém marazu a necítím se v něm už pohodlně. Mám dojem, ale že tímto to končí. Jinak už používáme jen stylové věci. Není to zase takový problém a je fakt, že se to už bere jako normální.
Když tak o tom přemýšlím, tak jedna věc je nakašírovaná ukázka pro lidi. Tam se to dá vypiplat do detailu, ale zcela něco jiného je to používat zcela běžně. Já v tom traperským jezdím i na normální potlachy, protože prostě jiné táborové vybavení už nemám
Proč ale píšu. Ono to má také svůj rub a líc. Právě třeba ty boty
Když tak o tom přemýšlím, tak jedna věc je nakašírovaná ukázka pro lidi. Tam se to dá vypiplat do detailu, ale zcela něco jiného je to používat zcela běžně. Já v tom traperským jezdím i na normální potlachy, protože prostě jiné táborové vybavení už nemám
Joe M.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

No právě...já se třeba snažím, ale letošní Wolin lilo z konve 3 dny v kuse. To už naštve. Všechno promokne skrz...jenže oni na to tenkráte byli zvyklí, my nejsme, jsme cíťové:-)
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Ono je to asi tím, že většina z nás začala jako trempíci. Čili na pobyt v přírodě jsme byli již zviklí. Vlastně děláme pořád to samé, akorát místo maskáčů mám jelenicový ohoz, místo usárny krosnu z větví, místo vojenské čutory z hliníku dobovou čutoru z mosazného plechu atd. Navíc jsme magoři, protože sebou vlečeme kraviny na h....., jako je puška, lovecká brašna se střelivem apod., jen proto, že to tehdy měli. 
Joe M.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Já taky pochybuju, že by tahali tolik kravin, jako my. I když představuju velmože, asi bych se netahal s tolika nádobama:-) Měl bych čutoru a roh...my zase vesměs začínali jako šermíři...ale šermíř v kanadách a s bobíkem, to není ono...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Joe
- Stálý přispěvatel

No, s šermíři se u nás setkáš také, i když vesměs bývalími. Např. náš president (Mach) patřil do vůbec prý první skupiny historického šermu u nás. Vesměs se pak z nich stali profi kaskadéři. Přes to se zase dostali ke koním a přes koně k založení Pony Expressu a westernu vůbec. Teď už to jsou dědkové
I když Kadlec zrovna v létě (a to je po operaci kolena) krásně srovnal jednoho mladého agilního mušketýra rapírem na Pernštejně
Chudák kluk
Netušil, že ten dědek v kovbojským se živil 20 let jako profík ve Francii jako šermíř 
Joe M.