Hranice LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Vozím s sebou i staré boty s gumovou podrážkou, pro jistotu, ale prakticky nikdy jsem je nepoužil a tak už je jen příležitostně půjčuju potřebným. Mám boty vystlané silnou plstí, do toho nosím šitou vlněnou "punčochu", popřípadě vlněné onuce. Bota se samozřejmě v dešti promáčí navzdory impregnaci, ale ta vlna pomáhá i vlhká udržet jakous takous tepelnou pohodu. Pokud to promáčím úplně, řeším to tak že si dám boty sušit a vezmu si jiné. Mám těch párů bot více, takže to nemusím šidit.

Sníh pokud není vysloveně mokrý moje boty snášejí velmi dobře. Kluci měli boty s podešví z jeleních krků a tukem napuštěné plstěné nebo kožené svršky a pokud vím drželo to. Mně o něco hůř, ale spíše než že bych je promáčel jsem měl problém se sněhem uvnitř - navzdory omotům mi napadalo v závějích, kde jsme se brodili po pás ve sněhu trochu sněhu dovnitř a tam v teple roztál :wink:
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

TOhle je vybavení které je sice na efekt, ale je to doplnění které k velmoži patří.
Do bot se mi osvědčila vlněná výstelka.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Já nedám dopustit na králiky v botkách. Ti se osvědčili mnogokrát, jen když jsem hupnu do vody výše 10cm a pak v nich pokračoval v běhu po sněhu byl jsem donucen je sušit. Jinak botky byly impregnované normálním sádlem.
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Zajíci jsem taky zkoušel a stala se z nich skoro plsť a dost to pak pouští chlupy. Vlna je vlna.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Kdysi jsem sháněl historické fonty do Wordu - chtěl jsem si natisknout dobové letáky a noviny a vycpávat si s nima boty na třicítku :lol:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Milan to tu již naznačil. Popravdě mne to trochu překvapilo. Viděl jsem Wothana a spol a jsou perfektní, ale teprve teď jsem si uvědomil, že většina z Vás má tu činnost spojenou s ukázkou pro veřejnost. Nic proti tomu :) Pro nás jsou právě ty vandry a běžné užívání zcela běžnou rutinou. Přesněji vlastně on bude rozdíl u nás právě v tom, že ukázkové akce pro veřejnost jsou u nás vyjímkou. Naopak ty vandry apod. hlavní náplní.
Proč ale píšu. Ono to má také svůj rub a líc. Právě třeba ty boty :? Pro trapery jsou třeba typickou obuví mokasíny. Jenže tam kde žili za 1) bylo zcela jiné klima než tady, za 2) moc toho nenachodili, neb. se pohybovali z 99% v sedle koně. Ať Vám bude kdo chce co chce říkat, mokasíny jsou na normální choczení zcela na h.... Cejtíte v tom každej šutr, stačí trochu rosa a máte je mokré, po trávě každou chvíli hodíte kopyta. Proto krom mokasínů u nás má skoro každý pevné boty pracovního typu (jsou podobné těm dobovým, které se ale výjímečně objevovali). Jasně že jsme z počátku byli drsoňové a mnozí dodnes jsou, a nic jiného jsme neuznávali. Několik ochoření však nás naučilo být k tomuto tolerantní :wink: Tolerujeme i třeba cigára - nikoliv ale při vystoupení pro veřejnost. Mezi sebou toto ale neřešíme, neb. člověk by měl být v pohodě a cítit se přirozeně a ne aby měl absťák :twisted: Také tolerujeme spacáky. Musí být ale maskovány dekou, nebo v uzavřeném stanu (prostě by neměl být vidět). Jak tu ale někdo napsal - já si na deku tak zviknul, že spacák použiji jen ve velkém marazu a necítím se v něm už pohodlně. Mám dojem, ale že tímto to končí. Jinak už používáme jen stylové věci. Není to zase takový problém a je fakt, že se to už bere jako normální.
Když tak o tom přemýšlím, tak jedna věc je nakašírovaná ukázka pro lidi. Tam se to dá vypiplat do detailu, ale zcela něco jiného je to používat zcela běžně. Já v tom traperským jezdím i na normální potlachy, protože prostě jiné táborové vybavení už nemám :badgrin:
Joe M.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

No právě...já se třeba snažím, ale letošní Wolin lilo z konve 3 dny v kuse. To už naštve. Všechno promokne skrz...jenže oni na to tenkráte byli zvyklí, my nejsme, jsme cíťové:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Ono je to asi tím, že většina z nás začala jako trempíci. Čili na pobyt v přírodě jsme byli již zviklí. Vlastně děláme pořád to samé, akorát místo maskáčů mám jelenicový ohoz, místo usárny krosnu z větví, místo vojenské čutory z hliníku dobovou čutoru z mosazného plechu atd. Navíc jsme magoři, protože sebou vlečeme kraviny na h....., jako je puška, lovecká brašna se střelivem apod., jen proto, že to tehdy měli. :twisted:
Joe M.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já taky pochybuju, že by tahali tolik kravin, jako my. I když představuju velmože, asi bych se netahal s tolika nádobama:-) Měl bych čutoru a roh...my zase vesměs začínali jako šermíři...ale šermíř v kanadách a s bobíkem, to není ono...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

No, s šermíři se u nás setkáš také, i když vesměs bývalími. Např. náš president (Mach) patřil do vůbec prý první skupiny historického šermu u nás. Vesměs se pak z nich stali profi kaskadéři. Přes to se zase dostali ke koním a přes koně k založení Pony Expressu a westernu vůbec. Teď už to jsou dědkové :wink: I když Kadlec zrovna v létě (a to je po operaci kolena) krásně srovnal jednoho mladého agilního mušketýra rapírem na Pernštejně :badgrin: Chudák kluk :) Netušil, že ten dědek v kovbojským se živil 20 let jako profík ve Francii jako šermíř :badgrin:
Joe M.