Pasky , pochvy a podobne kozedelne vyrobky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

No a pracovní postup je jednoduchý - vezmeš prkno, položíš na něj čepel a obkreslíš, samozřejmě je vhodné respektovat směr let. Zopakuješ znovu, kolem obrysů čepele přidáš tak 0,5cm a vyřízneš. Pak je potřeba díly vydlabat - někdo dlabe obě poloviny, já většinou vydlabu více tu půlku, která je při nošení u těla, horní půlku pak nedlabu vůbec, nebo jen lehce - podle tloušťky čepele. Důvod je jasný - při boji je tak navrchu silnější část a víc vydrží. Když je to hotové, obě poloviny se slepí - dobově či moderně. Pak se pochva opracuje do vhodného tvaru, tedy poněkud zaoblí v průřezu apod, nahrubo je to samozřejmě možné i před lepením. No a nakonec se to potáhne látkou, kůží atd, případně se přidělá kování nebo jen kožený závěs a je to.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

ad knecht.prosím mohl bys mi poslat nějaké příklady pochev z RS z břízy? Nějak ni to asi někde uniklo.dík(mimochodem děkuji za tip na ten nález z Mikulčic - je to v AR 1966.

já mám doklady pochev z buku,javoru, smrku a lípy -mě osobně se osvědčil javor a lípa, lépe se opracovává než smrk.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

možná by bylo vhodné ještě dodat, že se dělali ještě vystýlky pochev - ať už z vlny, či plátna.

Vzpomněl jsem si ještě na dochovanou pochvu z Polska(Gdaňsk?) z 11.st., kdy průřez pochvy vypadal následně(bráno od čepele):plátno, dřevo, plátno, kůže(údajně koňská).Zajímavé na tom bylo, že dřevo nebylo dlabané, bylo to jenom dýhy.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Já to dělám tak, že ústí pochvy mi lícuje se záštitou(nebo je menší, pakliže tam má přijít ještě obústek) a směrem ke hrotu se tloušťka plynule zmenšuje.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

ta pochva z Polska byla myslím i zajímavě sešita- část dratví a kousek snad nějakým kořínkem, jestli si dobře vzpomínám.
frenk - nevím už, kde jsem to březové dřevo viděl, ale určitě to někde je, zkusím projít materiály. Vydrž :)
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

mě by docela zajímal ten uvazovací pás - od kdy se rozšířil, barva, materiál atd.
Je nějaký důvod domnívat se, že byl látkový?
Našli se nějaké originály? Já vím akorát o jednom údajně z 2.pol.12.stol. a ten byl kožený a tvořil s pochvou meče integrální součást.To mě přivádí na myšlenku, že jsem ho nikdy neviděl uvázaný bez meče a smečem vždy vyvázaný na pochvě.
Barva bývá většinou bílá, akorát na náhrobku Richarda L.S. sem ho viděl červený, jsou ještě nějaké doklady o červené či jiné barvě?
Nejstarší vyobrazení jsem našel cca kolem roku 1100, zná někdo soudobé nebo starší vyobrazení, případně písemnou zprávu?
Díky.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Těch vázacích opasků jsou plné rukopisy z 12.st. až poč. 14.st. V Petru de Ebulo (konec 12.st.) jsem našel opasky bílé i hnědé, v Hortus Deliciarum (konec 12.st.) a Codexu Manesse (poč. 14.st.) bílé apod.

O barvě opasků ale mluví i Kosmas stran bitvy u Brůdku 1040 - popisuje že němečtí rytíři měli opasky červené, přesněji "dvakráte v nachu máčené".

Čili čistě ikonograficky převažují bílé, problém je že zrovna barvám se v ikonografii dá věřit jen velmi velmi opatrně.

Jinak skutečně jsou častěji vidět tyhle opasky spolu s pochvou a mečem, dokonce i když visí na hřebíku jako v kodexu Manesse, visí tam celý meč i s opaskem. Nicméně existují vzácněji i výjevy samotných opasků - např. právě v tom Hortus Deliciarum z konce 12.st.

Ohledně toho zda byl z textilu...nevím, nemáme na to dost podkladů, písemné prameny se o tom nezmiňují a ikonografie je nám v tomhle směru málo platná, ale soudím, jelikož právě většinou tyhle opasky drží zároveň i pochvu s mečem, že musí jít o opasky bytelné a tedy zřejmě kožené.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Mám pocit, že Wagner je jich plný a že je čerpal z Velislavovy bible, tedy konec 14. století?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Jo, o tom Kosmovi vím, potíž je právě v tom, že nevím, jesli už tehdá měli ty vázací opasky.
Informace o výjevech samotných opasků bez mečů v Hortus Deliciarum je pro mě nová, díky.
Na náhrobku Jindřicha, otce Richarda je tento opasek opět v bílé barvě!
O rytířskýcj opascích středověku je dokonce jedna předválečná práce, je to ve švabachu , německy a důkladně(ale bohužel bez obrázků a s častými citacemi ve starohornoněmčině), kdysi jsem ji koupil v antikvariátu, ale nikdy jsem nanašel odvahu a čas ji celou přelouskat, budu se po ní muset podívat...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tím 11.st. si nejsem moc jistý ani já, ale zkusím najít nějaký výjev z tohoto období.

Tu je ten výjev z Hortus Deliciarum:

Obrázek