Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Zaregistroval jsem se tam a napíšu mu. Jsou to stejné faléry jako na výjevu ze 13.st. který jsem sem dával, ale tady snad poprvé bude vidět takhle detailní výjev falér přímo na zbroji, ne jen na nohavicích apod.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Přemýšlel jsem nad tím, to Spoleto je mi povědomý. Mám pocit, že Spoleto je město ve střední Itálii a bylo sídlem jednoho z polosamostatných langobardských vévodství.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Uvedený obrázek je část fresky týkající se Thomase Becketa z bývalého kostela sv. Jana a Pavla ve Spoletu.

Obrázek

Vice o Spoletu viz http://en.wikipedia.org/wiki/Spoleto
Naposledy upravil(a) Boza dne úte 22. srp, 2006 9:55, celkem upraveno 1 x.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Vie niekto viac o helme z Dolných Semeroviec (okres Levice - Slovensko)? Rekonštrukciu som nikomu nevidel a podľa mňa je zaujímavá a pekná.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

O přilbě z orchowa sem už psal, ale autor článku ve wiadomoscach archeologicznych(tuším rauhut 1971)se vyjadřoval o přilbě zhotovené z jednoho kusu.Zajímavé jsou rozdíly ve váze -zatímco olomoucká váží1,5 kg, ta z Orchowa 2,5 kg. Nicméně v německu našli nedávno další přílbu tohoto typu s kapet jinačím nánosníkem(ale jako vždy s háčkem).Mám obrázky, tak je tady příští týden vyvěsím...
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Narazil jsem na diskuzi o západoevropských přilbách 10. a 11. st. Jednak konstatují že západoevropských nálezů těchto přileb je žalostně málo a jednak zmiňují 4 dílnou přilbu /normanku/ z Francie a z Anglie. Tu francouzskou znám, ale o té anglické, má to být nález z Temže, jsem nikdy neslyšel. Co o tom kdo ví?
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

tady je slíbená přilba, stžená z ruského fóra Tože gorod, údajně umístěná na zámku Schlossburg an der Vupper:Obrázek
a tady další přilba, kterou fotil kámoš údajně v Augšpurku:[Obrázek
Obrázek
Tak to je záhada.No jesli někdo o tom něco ví, at napíše, já už mám svou teorii.
Naposledy upravil(a) frenk dne čtv 31. srp, 2006 9:35, celkem upraveno 1 x.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

IMHO je to jedna a ta samá přilba, která občas putuje po výstavách. Zkoumal jsem chvíli stránky Schloss Burg and der Wupper, http://www.schlossburg.de/, ale nic jsem nenašel:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Taky si myslím, teď bude v HK výstava plátových zbrojí, tématická, ze sbírek zámků a muzejí po celé republice. Co je jindy vidění třeba v Praze či Brně, bude tady...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Môžem sa spýtať či niekto nevie čo za typ helmy označuje poľské slovo Szyszak, a ďalšie Szłom? Sú to helmy na týchto obrázkoch a neviem o nich nič. Rád by som vedel kto ich používal (národ, ale aj hodnosť). Díky moc.

Szyszak
Obrázek

Szłom
Obrázek