Alkeantres píše:Ano, ptám se na ní, přesněji se ptám podle jakého materiálu jsi jí vyrobil/ v čem jsi hledal inspiraci. Když se zeptám přímo, tak kde jsi jí viděl, v jakém dobovém vyobrazení.

Inspirace je z Drážďanského Zwingeru, kde byla vystavena ranná plátová zbroj z poč. 15.st. a byla na prošívaném kabátci, na kterém bylo našité kroužkové pletivo. Častěji je pak tato kombinace doložená k 2. pol. 15.st. Kroužkové pletivo je našito v místech, kde končí pláty tak, aby bylo možno ušetřit váhu celé kroužkové košile a přitom pokrýt slabá místa. Celá váha mého spalnieře s našitými kroužky je cca 5 kg, takže ušetřená váha zbroje je cca 7 kg.
Pokud jde o zmiňovaný pošívaný spalnieř, nejsem si jistý zda se jedná o majetek drážďanské zbojnice, nebo zda byl zapůjčen v souvislosti s výstavou zaměřenou na turnaje. Je to cca 9 let, takže řádný odkaz bohužel neposkytnu. Uvedená datace byla opatrně vedena jako přelom 14. a 15.st. až poč. 15.st. a zbroj byla podobná sv. Jiří na Pražském hradě. Fotku bohužel nemám, nefotil jsem a v katalogu uvedena nebyla. V době kdy jsem si svatojiřskou zbroj s tímhle kroužkovým spalnieřem sestavoval jsem nebyl příliš náročný, pokud jde o prameny a odkazy a hledal jsem spíše inspiraci. Mene tekel fares - na 3/4 14.st. a přelom 14. a 15.st., na kterou tuto zbroj používám, je to dost vachrlaté a jako rekostrukce by to bylo bez řádného odkazu (který nemám) zpochybnitelné.
Ke sklonku 13.st. jsem dohledal iluminaci z francouzské bible (BNF - bez signatury) s vyobrazením strážců božího hrobu. Jeden ze spících oděnců má pravděpodobně 2 kroužkové košile, přičemž svrchní je dlouhá téměř po kolena, ale má krátký rukáv. Zpod krátkého rukávu zřetelně vychází úzký dlouhý rukáv zakončený palčákem. Z toho se lze domnívat, že spodní košile s našitými kroužkovými palčáky možná není kompletní a že by se mohlo jednat o rukáv, našitý na spalnieři. Domnívám se, že by se jednalo o kroužkový rukáv pokrývající předloktí, protože svrchní kroužková košile má rukáv v délce po loket. Nicméně jedná se jenom o mou domněnku. Asi jsem moc nepomohl, že?
Spalniěř s našitými kroužky, který je na fotkce výše nosím pod svatojiřskou zbrojí (viz socha sv. Jiří na Pražském hradě) cca 4 roky a měl jsem tak možnost vyzkoušet, že taková kombinace je funkční - to jen jako poznámka