Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Alkeantres píše:Ano, ptám se na ní, přesněji se ptám podle jakého materiálu jsi jí vyrobil/ v čem jsi hledal inspiraci. Když se zeptám přímo, tak kde jsi jí viděl, v jakém dobovém vyobrazení.
:lol: :lol: krom prošívanice jsi psal i o plátové a šupinové vestě a já po sobě nějak neumím číst, mon ami, takže jsem pak přelédl ávěrečnou otázku :biggrin:

Inspirace je z Drážďanského Zwingeru, kde byla vystavena ranná plátová zbroj z poč. 15.st. a byla na prošívaném kabátci, na kterém bylo našité kroužkové pletivo. Častěji je pak tato kombinace doložená k 2. pol. 15.st. Kroužkové pletivo je našito v místech, kde končí pláty tak, aby bylo možno ušetřit váhu celé kroužkové košile a přitom pokrýt slabá místa. Celá váha mého spalnieře s našitými kroužky je cca 5 kg, takže ušetřená váha zbroje je cca 7 kg.
Pokud jde o zmiňovaný pošívaný spalnieř, nejsem si jistý zda se jedná o majetek drážďanské zbojnice, nebo zda byl zapůjčen v souvislosti s výstavou zaměřenou na turnaje. Je to cca 9 let, takže řádný odkaz bohužel neposkytnu. Uvedená datace byla opatrně vedena jako přelom 14. a 15.st. až poč. 15.st. a zbroj byla podobná sv. Jiří na Pražském hradě. Fotku bohužel nemám, nefotil jsem a v katalogu uvedena nebyla. V době kdy jsem si svatojiřskou zbroj s tímhle kroužkovým spalnieřem sestavoval jsem nebyl příliš náročný, pokud jde o prameny a odkazy a hledal jsem spíše inspiraci. Mene tekel fares - na 3/4 14.st. a přelom 14. a 15.st., na kterou tuto zbroj používám, je to dost vachrlaté a jako rekostrukce by to bylo bez řádného odkazu (který nemám) zpochybnitelné.

Ke sklonku 13.st. jsem dohledal iluminaci z francouzské bible (BNF - bez signatury) s vyobrazením strážců božího hrobu. Jeden ze spících oděnců má pravděpodobně 2 kroužkové košile, přičemž svrchní je dlouhá téměř po kolena, ale má krátký rukáv. Zpod krátkého rukávu zřetelně vychází úzký dlouhý rukáv zakončený palčákem. Z toho se lze domnívat, že spodní košile s našitými kroužkovými palčáky možná není kompletní a že by se mohlo jednat o rukáv, našitý na spalnieři. Domnívám se, že by se jednalo o kroužkový rukáv pokrývající předloktí, protože svrchní kroužková košile má rukáv v délce po loket. Nicméně jedná se jenom o mou domněnku. Asi jsem moc nepomohl, že?

Spalniěř s našitými kroužky, který je na fotkce výše nosím pod svatojiřskou zbrojí (viz socha sv. Jiří na Pražském hradě) cca 4 roky a měl jsem tak možnost vyzkoušet, že taková kombinace je funkční - to jen jako poznámka :wink:
Ich dien!
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Potřebuji se na něco zeptat. Na Wágnerovi jsem objevil ozbrojence ze začátku 15.st, má kroužkovou košily zakončenou prstovými rukavicemi přidělanými přímo ke kroužkovce.
Obrázek
Nevím, mě se to moc nezdá, spíše bych ty rukavice zařadil na začátek 14.st, ale radši se chci zeptat jestli je to na začátku 15.st použitelné. A pokud to použitelné je, tak bych se rád dozvěděl jakým způsobem se dají uplést.
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Další věcí, s kterou si nevím rady, je nýtovaná kroužková zbroj.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
(fotky jsou z německý webů)

Našel jsem si pár obrázků, ale stejně nevím jak má takový kroužek vypadat, někde je kulatý, jinde zase plochý, takže nevím jak má správně vypadat.
Pak se chci zeptat, kdybych se pustil do výroby takovéto zbroje, jak se tyto kroužky vyrábějí a jak postupovat při pletaní, co je k tomu potřeba a tak.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No když si přečte ten můj článek na Curii, tak mu když tak doplním co nebude vědět. Nicméně v tom článku ještě nejsou některé nové poznatky a nástroje se kterými experimentuji teď.
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Ale stále mám nezodpovězený dotaz, zda se pletly z kroužků prstové rukavice, viz horní obrázek.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Volkolak píše:Ale stále mám nezodpovězený dotaz, zda se pletly z kroužků prstové rukavice, viz horní obrázek.
uvedený obrázek je tuším inspirovaný Krumlovským sborníkem, takže datace sedí, byť z iluminace není zjevné zda se nejedná o stilizaci, respektive nakolik. Pravdu máš v tom, že pro uvedené období poč. 15.st. jde již o zjevný anachronismus.
Jinak takhle napletené kroužkové prstové rukavice přímo na košili má na svém náhrobku španělský senechal de Moncado, katedrála v Leridě, Španělsko cca 1250. Takže pro počátek 14.st. ještě ano, pak bych to již řešil samostatnými rukavicemi.
Ich dien!
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Děkuju za odpověď.
Vlad
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vlad »

radar píše:pokud jde o krouzkove rukavice spojene s krouzkovou kosili, pak rozhodne to neni typicke pro obdobi poc. 15. stol. - rukavice se od zbroje oddeluji uz koncem 13. stol. nicmene neni to nemozne, ve svycarsku ecxistuje nahrobek, ke ma rytir na sobe podobne tesne upjaty kabatec, tak jak se slusi na konce 14. stol. a presto mam rukavice v kompletu s kosili.|(je to nejaky marsalek, z hlavy nevim odkud, nicmene urcite ne nejaky chudacek). Slo patrne i o osobni postoj dotycneho, ncimene neni to typicke...
ono jde také i oto jak hodně měli tehdejší umělci umělecké nadání na ztvárnění (v realu to tak třeba nemuselo být, jen to zrovna tak do toho kamene vymlátil) ... ale hold je to jediný důkaz a vyvrátit ho nemůžeme
(není problém na iluminacích vidět jak obránci házejí kameny z hradeb na útočníky přitom jejich boky jsou třeba ve výši hlavy útočníků .. což asi neznamená že tehdy udělali tak nízké hradby )

- třeba například já .. ať nakreslím jakékoliv auto vždy z toho výjde "WW-brouk", či pokaždé když kreslím postavu je z toho Igráček
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Buď pozdraven, mon ami

Odpovídající kritický přístup při hodnocení dobových pramenů je samozřejmě na místě, ostatně právě ten by nám měl umožnit rozlišit co je reálné a co je toliko stylizace :wink:

Pokud jde o prstové rukavice napletené přímo na rukáv, pak jsou spolehlivě doložené, ale především pro období 2.pol. 13. až počátku 14.st. Výhodou je samozřejmě citlivější úchop, nevýhodou pak výrazně nižší ochrana oproti palčáku. Diskuze co je lepší asi není až soudobá a probíhala i tehdy :wink:
Ich dien!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

K předloktí: je zjevně archaické, odhaduji že románské. Přesto by bylo použitelné pro lehkého pěšáka ještě na 13.st., případně na přelom 13. a 14.st. na období o 100 let mladší už je to velmi diskutabilní a já osobně bych se tomu vyhnul.

K nohám: opět jde o přechodovou zbroj, malebnou sice, ale i na přechodové období 13. a 14.st. poněkud fantastickou :wink: Rozhodně ale nepoužitelnou pro přelom 14. a 15.st.
Aby navíc tato zbroj fungovala - tedy aby chránila, měl by být v tomto případě:
a) základ z vařené kůže (což možná je - z fotky nelze posoudit), který by byl zvrchu hustě zpevňovaný kovovými lamelami (3 lamely se mě osobně zdají málo)
b) kožený podklad by měl být pravidelně zpevňovaný kovovými lamelami tak, že by se střídaly formou jedna zvrchu a jedna zespodu
Naposledy upravil(a) Maršálek dne čtv 24. srp, 2006 5:01, celkem upraveno 1 x.
Ich dien!