A ještě si neodpustím poznámku, že ve výčtech výzbroje městských či krajských hotovostí i hradních posádek jsou meče, tesáky a jiné poboční zbraně uváděny zcela výjimečně. Stěží si to lze vysvětlit jinak, než faktem, že se ve skutečném boji jednalo o málo účinné zbraně. Takový samostříl byl zjevně podstatně dražší, než běžný meč a jeho role v bitvě či obraně opevnění se s mečem vůbec nedala srovnávat.
Vzhledem k úzkým ochozům opevnění (cca 1m) je pravděpodobné, že obránci vůbec žádné poboční zbraně nenosili. Dokonce i počet toulců na šipky bývá na hradech mnohem nižší, než počet kuší. Např. na Kappelendorfu měli na 88 kuší pouze 10 toulců. Toulec nutný v poli, mohl být v pevnosti klidně postrádán.
Luky v Čechách 15. století
Moderators: Viktorie, ClaryAldringen
Martine,
napadla mě ještě jedno vysvětlení toho výskytu pobočnách zbraní v rámci zbrojnic. Nemohlo to souviset s tím, že poboční zbraň různé kvality a ceny měl, pokud vynecháme úplné nuzáky, v podstatě každý?. Mám na mysli zbraně od nožů, různě dlouhých tesáků až po meče či šavle...
Pro města tedy nebylo ekonomické vrážet investice to tohoto typu zbraní, navíc v bitvách ne tolik používaných a lehce zcizitelných...
napadla mě ještě jedno vysvětlení toho výskytu pobočnách zbraní v rámci zbrojnic. Nemohlo to souviset s tím, že poboční zbraň různé kvality a ceny měl, pokud vynecháme úplné nuzáky, v podstatě každý?. Mám na mysli zbraně od nožů, různě dlouhých tesáků až po meče či šavle...
Pro města tedy nebylo ekonomické vrážet investice to tohoto typu zbraní, navíc v bitvách ne tolik používaných a lehce zcizitelných...
-
- Stálý přispěvatel
Máš pravdu, určitě to tak bude. Možná mám trochu předsudky na základě různých obrazů pěších bojovníků a popisů výbavy hotovostí. Někde velitel vysloveně požaduje či doporučuje, aby si vojáci opatřili poboční zbraně. Ale zde je třeba brát v úvahu, že žoldnéři často pocházeli z té nejchudší vrstvy společnosti.Mrkvoslav wrote:Martine,
Ze závětí a výčtu majetku měšťanů vyplývá, že vlastnili nejrůznější zbraně a části zbroje. Kromě kuší, ručnic, mečů, kordů, tesáků či šavlí jsou zde i sudlice a dokonce i cepy.
-
- Stálý přispěvatel
Máme tu jakýsi dopis francouzského ministra artilerie cechu puškařů a lukařů v paříži, kde píše "aby dodávali také více těch nových luků z více kusů dřeva, které jsou mnohem trvanlivější než ty staré a zřídka se zlomí" a to tedy nějakou dobu před tím než se Marry rose potopila.
Pochopitelně se laminoval nejdříve tis na tis, totiž když začlo slušný dřevo docházet nebo bejt drahý.
V českém prostředí bych vůbec neváhal, luky z ebula jou podle mě laminované konstrukce bez rohoviny, jako např. luk z Novgorodu, který je poněkud starší.
J.
Pochopitelně se laminoval nejdříve tis na tis, totiž když začlo slušný dřevo docházet nebo bejt drahý.
V českém prostředí bych vůbec neváhal, luky z ebula jou podle mě laminované konstrukce bez rohoviny, jako např. luk z Novgorodu, který je poněkud starší.
J.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Tis roste dvoubarevnej, navíc přesně tak jako na tom obrázku :D
Pohled´ :
http://www.raptorarchery.com/images/kusedwelch.jpg
J.
Pohled´ :
http://www.raptorarchery.com/images/kusedwelch.jpg
J.
-
- Stálý přispěvatel
Luky z Ebula jsou luky vyobrazené v rukopisu Petra de Ebulo, pocházejícím z konce 12.st. S českým prostředím mají společného to že popisují a zobrazují Italské výpravy, kterých se účastnili hojně i čeští bojovníci. Na vyobrazeních pak jsou někteří vojáci - těžcí i lehcí označeni nápisem "Boemi" či "Boemy" - tedy Češi. Mezi nimi se pak objevují i čeští lučištníci. Nelze z toho samozřejmě dedukovat že autor zobrazoval konkrétní české vojáky, spíše zobrazil Čechy - jako součást říšských vojů, kupříkladu při obléhání Neapole apod. Na jednom z výjevů kde vidíme různé "oddíly" označující různé druhy vojáků v císařském vojsku představují čeští bojovníci právě lučištníky, bavorští pak třeba střelce z kuší apod. O používání luků v českém vojsku na těchto výpravách víme i z jiných zdrojů, takže výjev vcelku odpovídá realitě.
Výjev:

Výjev:

-
- Stálý přispěvatel
Co se týče lepených luků - v Edinburgu v archery hall jsou hned dva luky které jsou vyrobeny nalepením jasanového backingu na tisové břicho. Jeden je z 16. a druhý ze 17. století. Vedle nich je "Flodden field bow" - podle tradice z této bitvy, z jednoho kusu tisu.
Veřejnost nemá šanci je vidět, je to promimentní klub.
Odkud to mám já? Od kamaráda, který zdědil 400 let rodiného byznysu. Vyučil se u Richarda Gallowaye, jehož jakýsi předek přišel do Edinburgu v roce 1604 "to teach his craft" - totiž výrobu luků.
Richard kdysi flodenský luk renovoval a dával na něj šelak na ochranu proti vlhkosti a chátrání.
Tak se nechovej jako kokůtek, kterému někdo šlápl na kuří oko, což se přesně stalo O.K.? Nemůžeš někoho napadnout a urazit a připsat "pokud nemám pravdu, tak se omlouvám."
Trochu blbej alibizmus ne? Pokud to víš, argumentuj, pokud to nevíš, nech si poradit a sklapni zobák.
J.
Veřejnost nemá šanci je vidět, je to promimentní klub.
Odkud to mám já? Od kamaráda, který zdědil 400 let rodiného byznysu. Vyučil se u Richarda Gallowaye, jehož jakýsi předek přišel do Edinburgu v roce 1604 "to teach his craft" - totiž výrobu luků.
Richard kdysi flodenský luk renovoval a dával na něj šelak na ochranu proti vlhkosti a chátrání.
Tak se nechovej jako kokůtek, kterému někdo šlápl na kuří oko, což se přesně stalo O.K.? Nemůžeš někoho napadnout a urazit a připsat "pokud nemám pravdu, tak se omlouvám."
Trochu blbej alibizmus ne? Pokud to víš, argumentuj, pokud to nevíš, nech si poradit a sklapni zobák.
J.