Luky v Čechách 15. století

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

Mrkvoslav

Luky v Čechách 15. století

Post by Mrkvoslav »

Už je to sice pár měsíců co jsme byli na semináři Boj tesákem u Petra Žákovského a Petra Vytopila a teoretická debata o tesáku se tam na chvíli zvrhla v debatu o použití luků v Čechách v 15. století.

Já měl vždycky pocit, že luk byl v Čechách a okolních zemích v této době spíš ojedinělou záležitostí. Vedla mě k tomu závěru absence zmiňování lůků v dobových pramenech - i když se přiznám, že jsem po tom nějak zásadně nepátral.
Petr Žákovský se, vzhledem k tomu, že je archeolog, opírá o nálezy. V Čech a okolí je prý téměř srovnatelné množství šipek jak na luk, tak na kuši (poznávají to z délko-váhového indexu). Odvolával se ještě na vojenské řády z konce 15. století, ale některé z nich Johny od nás četl a tam to prý žádná sláva není. Doložené má ale výrobce luků z Klatov, Prahy a Brna (koukal jsem do Wágnera a tam se o lukařích skutečně píše, jen je otázka zda-li to není společný název pro výrobce luků i kuší - to by tedy v podstatě nic nedokazovalo) a lučištnické cechy V Kežmaroku a Prešově (tam ale může jít i o vliv Uher, kde byl dle mého názoru luk zbraní používanější).
Toť fakta, která jsme dostali, a která budeme muset podrobit kritice. Jen mě zajímá názor vás ostatních, zejména Hawka, se kterym už jsme něco málo o tomhle tématu prohodili.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Rozhodně bych potřeboval vidět ty zminované hroty a taky třeba takový věci jako jejich hmotnost. Podle toho se nechá říct nejen jestli kuše nebo luk, ale i z jakýho luku byly vystřelený.
V husitské kronice jsou 4 prokazatelné zmínky o lucích. (lučiště).
Na druhou stranu jsou tam 4 zmínky o kuších na každé stránce.
Bohužel jsem se tolik nezabýval českým prostorem co se týče luků.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Já jen všeobecné voj. hist. pojednání a tam se všude shodně uvádí že šlo o věc spíše výjimečnou - ve srovnání s kuší a stále početnějšími píšťalami a hákovnicemi.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Hm... tak ted´jsem narazil na něco dalšího v husitské kronice : "...z kušišt´ i lučišt´ do nich šipky loučeli.."

Mimochodem, právě jsem dodělal 1 tisový luk. Je to krásná věcička, počkejte na fotky.
Mrkvoslav

Post by Mrkvoslav »

Grayt,
porad sice nevime, jak moc luky pouzivali, ale i ve vojenskych akcich jako je ta tebou zminovana se luky objevily. Chtelo by to jen zjistit, jaky typ luku se v Cechach vyskytoval... Stalo by za to zapatrat v archeologickych pramenech... uvidame :wink:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Mno pokud bude převaha kuší a sem tam nějaký luk, asi by se to dalo skousnout, zatím to ale vypadá spíš na houfy lučištníků a sem tam nějaká kuše což je imho pro 15.st. u nás nesmysl. Ale je fakt že kuší přibývá.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

a nebývaly ty kuše spíše spjaté s měšťanstvem? ( co nemělo na flinty) :-)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No to určitě, ale ono celé vojenství tak nějak souviselo s Městy :-)
Mrkvoslav

Post by Mrkvoslav »

Kuse sice nebyly nikdy brany jako zbran symbolizujici mestansky stav - tak se stalo az u rucnic, ale jsou urcite jejich predchudci. Napriklad pri strileni ku ptaku (vice se muzete docist ve clanku na korouhevnich strankach) se pouzivalo kusi i v 16. stoleti a o strelbe ku ptaku rucnicemi jsem neslysel (ja ale nejsem znalec ani autor clanku, takze to nemusi byt "smeroplatny") :]...
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

kouknutí na "střelbu ku ptáku " aj.:

http://www.mzm.cz/mzm/program/vystavy.html#dobra_trefa