Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ronšperk píše:
Kain píše:Proč teorie? Bylo v nich to, co v těch ostatních dírkách, kroužková barmice. A naopak, proč by někdo podšíval nánosník, to je celkem zbytečné...
Mě to právě přišlo že by bylo dost vysoko pod očima , ale pravdu máš možné by to bylo díky tomu vykrojení očnic.
Ty očnice na to dokonce ani nepotřebuješ, jednak se pletivo hezky prověsí, jednak lze pár koleček odebrat...no a nakonec skrz kroužkové pletivo docela dobře vidíš :-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Proč by někdo podšíval nánosník nevím, ale na staré přilbě jsem ho po zkušenosti v zimě raději podlepil kůží :-)
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

taky mám dobré zkušenosti s kůží o
patřeným nánosníkem,nicméně se přimlouvám za kroužkovou barmici.

ad sidney: gnězdovo jsou většinou starší nálezy(kolem 3000 mohyl) a nánosek ,nebö poobná věc nemusí být ani součástí rozpoznaqné hrobovém výbavy. Jdej en o to , kdy byl naález přilby učiněn,a jak byl popsán.

ad Wothan: přesně, s největí pravděpodobností by experimentální "výkroj" potvdiíl( anebo vyvrátil tuto teoriii) a v tom je to kouzlo.I negativn :evil: í výsledek má svoji cenu....
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Wothan píše:Proč by někdo podšíval nánosník nevím, ale na staré přilbě jsem ho po zkušenosti v zimě raději podlepil kůží :-)
Hanižnost, luxus, pohodlí, zima......Právě to mě napadlo vidouc ty dirky po stranách. Ale teď se také kloním k té barmici.
Honor supra Vitam! Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

frenk píše: přesně, s největí pravděpodobností by experimentální "výkroj" potvdiíl( anebo vyvrátil tuto teoriii) a v tom je to kouzlo.I negativn :evil: í výsledek má svoji cenu....
Není mi jasné, jak by "experimentální výkroj" mohl vyvrátit či jednoznačně prokázat eventuelní existenci tohoto výkroje na původní přilbě.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

mohl by potvrdit, že to jde, prostě by ukázal, že tady existuje ta možnost a že se s ní musí počítat...
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

No řekl bych, že to určitě jde. Teď jde o to jestli to bylo. Jediná věc, která by z toho mohla prakticky vypadnout je, jestli by se přilba s tím výřezem dala rozumně nasadit na hlavu.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

právě o to se jedná, už jsem rozhodnut, že se tuto rekonstrukci pokusím..
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

frenk píše:právě o to se jedná, už jsem rozhodnut, že se tuto rekonstrukci pokusím..
Tak to už se těším. Kdy a kde tě s tou přilbou uvidíme?
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Jesli se zadaří, tak na Modré