Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Ronšperk píše:Podél nánosníku jsou dirky. Nedokážu si představit co na nich viselo krom přišitého vyložení nánosníku. Jsou nějaké teorie?
V článcích o přilbě je zmiňována polomaska, jejíž zbytky mají být na přilbě viditelné. Myslím, že to jsou právě ty dírky.

Ad gnězdovo 1 Dal jsem dotaz na Tože Forum ohledně gnězdovské přilby a souvisejících nálezů. Zatím se pochlubili jednou pěknou rekonstrukcí té helmy.

Zde je Sergej z Asociacia Gardarika

Obrázek
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Proč teorie? Bylo v nich to, co v těch ostatních dírkách, kroužková barmice. A naopak, proč by někdo podšíval nánosník, to je celkem zbytečné...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Ad rekonstrukce Gnězdovo 1:
pěkné, ale chybí nánosek, a navíc si myslím, že přilba měla vpředu výkroj. To označení (Gnězdovo 1)znamená první mohyla na nekropoli, nebo první přilba z Gnězdova? Bylo by dobré zjistit doprovodnou výbavu tohoto hrobu. Mám pocit, že to bylo ve starém Rybakovu, ale nemůžu to doma najít-má ho někdo?

Sidney: mám naskenovanou tu přilbu z Pesce, ale má to 2,5 mega a nechce mě to pustit na web,jesli ji chceš,hoď mi do soukr. z. adresu svého mejla
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Nejsem si jist, zda za přilba měla nánosek. Dal jsem před chvílí tuhle otázku na TožeForum a uvidíme co vymyslí. Taky doufám, že mi doporučí nějaké podklady.
Co se týče vykrojení, může být ta přední část jednoduše zničená. Stejně jako u těch našich. Nebo máš nějaké informace že to vykrojení tam bylo? U těch přileb ze Stromovky, pokud jsem dával pozor, je to taky jen doměnka.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

přilby ze stromovky nanosek měly obě dvě, předpokládám, že ta z Gnězdova ho měla taky. Co se týká výkroje:ta partie chybí u všech a gnězdenské taky a přitom týl vypadá docela zachovalý. Navíc u stromovky 2 mi připadá to ukončení výkroje na jedné straně docela zachovalé, chtělo by to vidět originál. Jinak přiznávám, že výkroj je spekulace, která by se mohla experimentálně potvrdit, ale na nánosku trvám...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To ukončení může být ale jen ukončením jednoho z dílů toho obvodového pásu nebo jeho původní spoj, díval jsem se na to a jednoznačně z toho potvrdit existenci toho výkroje bohužel nelze. Experimentálně se to obávám se vyřešit nedá - ta přilba se dá zkonstruovat s tím i bez toho při zachování stávajích proporcí dochovaných částí - to že by třeba byla vyšší by mohl řešit polstr, vývaz apod. Čili experimentální rekonstrukce nám tu jen trochu se bojím ukáže "ano to by bylo možné udělat".
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Nemám nic proti experimentálnímu ověřování, je to výborná věc, ale nechceme sklouznout k soutěži, kdo má přesnější repliku čehokoliv, že ne? Ještě pořád to děláme pro zábavu, že jo?:-)

Jde mi jen o to, aby nevznikl dojem, že kdo nemá repliku, dělá to špatně. Nemůžeme vypadat všichni stejně...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

To snad ne, ale důležité je, aby se výrobky, které nejsou replikami skutečných předmětů z té doby, držely alespoň podobného rázu a nevznikaly fantasmagorie.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To rozhodně souhlasím. Třeba vítaným postupem je kombinace prvků z různých nálezů téže doby, pokud se k sobě hodí dobově i funkcí.

Pravoslav, Orcae Ita
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Kain píše:Proč teorie? Bylo v nich to, co v těch ostatních dírkách, kroužková barmice. A naopak, proč by někdo podšíval nánosník, to je celkem zbytečné...
Mě to právě přišlo že by bylo dost vysoko pod očima , ale pravdu máš možné by to bylo díky tomu vykrojení očnic.
Honor supra Vitam! Obrázek