Odívání

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Půvdoní spodky byli vlastně normální kalhoty v té době krátké. Dělali se většinou z plátna (ale i jiných lehčích materiálů) a nosili se přes ně normální další kalhoty (proto spodky, čili spodní kalhoty). Asi vznikne otázka, a co v létě, když bylo horko? No to se chodilo právě jen ve spodkách :wink:
Čili původní výraz "spodky" bylo vlastně označení pro lehčí letní kalhoty, na které se v zimě natáhli silnější svrvhní kalhoty! Pod nimi se nenosilo nic!!! Někdy se ale místo dnešních trenek prostě používala košile, kdy se spodní díl podhrnul. Některé košile mají na orig. i tkanice na to podhrnutí. Z toho plyne, že košile bývali spíš než propocené prostě posr....... :badgrin:
Spodní prádlo vynalezl a pan Jeager někdy v půlce 19. století - jde o klasické jegrovky typu člověk a ty rychle vytlačili kombinaci dvojích kalhot!
Joe M.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Vitano, říkám HONORACE.

Ptal jsem se na ten dlouhý rozparek a chytré hlavy mě to upřesnili, dělalo se to na dámském spodním prádle.U pánů by to bylo jaksi nepraktické, že?
Že by se v létě běhalo jen ve spodkách se mi nějak nezdá.Pokud tedy sloužili jako prádlo.Takže buď byly prostě jen kalhoty "standart" a v zimě na ně natáli ještě jedny teplejší, pak tomu ovšem dnes nemůžem říkat spodky.Anebo bylo prádlo stejné střihem jako kalhoty a pak pochybuji, že by se v tom někdo jen tak producíroval na veřejnosti.V soukromí si to ale dovedu představit.(znám pár lidí co chodí v trenkách otvírat návštěvám)
Kdo si budete dělat košili co se spíná dole, tak myslete na to, že musí být dosti dlouhá.Při ohýbání, kleknutí, přidřepnutí a tak, je na zádech potřeba daleko více materiálu než by se mohlo zdát.Mám to odzkoušený, používám ji, když musím, nedej bože, vyrazit v zimě v plédu.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Aha,už chápu - uvažujete moc v dnešních rozměrech. Oni v našem slova smyslu "spodní prádlo" prostě neznali!!! Přesněji - ono se právě v té době začalo vyvíjet!!!
Zejména ve starší literatůře se setkáte dost často s popisy hrdinů typu ... měl na sobě přeléhavé spodky... Na druhou stranu je i pravda co tu bylo popsáno. Ale aby jste si nemysleli že tu jen polemizuji. Před asi 5-6 roky byla výstava hadrů z depozitáře Hl.muzea m.Prahy, čili originály. Tam byli vystaveny spodky a to jak typu se šňůrkou jak bylo popsáno, tak ale i typu co vesměs nosíme u nás z plátna! Čili ano, ty první rozhodně nebyli na nošení na veřejnosti, ale u těch druhých nebýt napsáno že i to jsou spodky bych řek, že to jsou normální kalhoty :? Ono asi bude pravda obeje :? Toto možná spíš bude problém v Češtině a jejím vývoji, čili možná naši předci prostě toto slovo používali jako označení lehčíh typů kalhot obecně, ať už šlo o spodky v pravém slova smyslu v dnešním pojetí, či pro jkalhoty z lehčích materiálů :? Možná :?
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Jasně - nejsme ve sporu :wink: Vpodstatě potvrzuješ co jsem napsal. Měl jsem ale asi dodat to, když jsem o tom psal, že je třeba si dát bacha na to, zda se jedná o výraz v Češtině, či o překlad z Angličtiny. Trochu jsem v tom zaryl a zjistil, že u nás pojem spodky nevyjadřoval původně spodní prádlo, ale spodní díl oblečení, proto spodky. Dneska má toto slovo jiný význam, a to právě pro spodní prádlo. Čili už je to jasný jak facka :wink:
Jinak mi bylo řečeno, že prostý lid prostě dlouho skutečně spodní prádlo nenosil. Spodky jako takové - co popisuješ jsou známe sice již od 18. století, ale jen u honorace. U nás v Čechách se začalo nosit všeobecně až od druhé půlky 19 století. (to ale neznamená, že třeba v Anglii či Americe toto musí platit a hlavně to neznamená, že by si nidko neměl spodky pořizovat - naopak, je to zcela OK)
Ten typ spodek co popisuješ se ale používal asi dost dlouho - měl jsem orig. po pradědovi. Jezdil jsem v nich roky na vandry až jsem je doslova prošoupal :lol: , ale byli super. Byli z tenčího plátna, asi jako na prostěradlo. (Je ale dost pevné - což ale je spíše ukázka kvality materiálu čímž se dnešní výrobci moc kasat nemohou :? )Měli prostřižený hangár bez knoflíků - je to jako překryté. Byli pod kolena a přesně jak píšeš se zavazují na tkanici v pase a pod koleny. No a hlavní výhoda byla v tom, že přesně jak píšeš, měli odnimatelnou vložku z tenčího flauše či co to bylo (mělo to vlastnost spíš plstě, ale plsť to nebyla - připadalo mi to jako záměrně zplstnatělá vlna, čili neštípalo to), která byla přichycena kloflíky v pase (5) a po stranách dole u nohavic (2). Já to nikdy nesudával, protože jsem to používal výhradně v zimě. Co mě tehdy štvalo bylo právě to, že byli jen pod kolena. Mám dojem, že to asi původně patřilo ke kroji - dědek byl z Chodska :?
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Jasný :) Mě zase dost dlouho vrtalo v hlavě, proč "spodky" nejsou "spodky", a díky této diskuzi jsem na to konečně kápnul, a vrtalo mi to v hlavě pěknejch pár roků :)
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

přesunul jsem do "odívání":
sigi píše:Mno doufám že se to píše kapote,myslím tím dekový kabát,nevíte jak vypadal v období sedmileté války? :shock:

Neco mame, ale je jich vice druhu, zalezi co delas, indian, anglican, francouz, civil, vojak...? Napriklad Francouzska marina ma taky jine capoty na leto a jine na zimu.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

MILAN: nezertuju .-) ted louskam jeden clanek z francouzstiny a skutecne na leto pouzivali capot z tenci latky, jen do puli stehen a s kapuci. Asi je to u predsunutych jednotek nahrada za ty modry saka co nosime. Nekde mam dokonce obrazek
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Dano »

Morrigna píše:
Vitous píše:Trosku vyhradu mam k "bilym lnenym kosilim". Jak se tak dozvidam, daleko beznejsi byly nebelene lnene kosile. Konkretne u jednotek French marine se mluvi o tom, ze belene lnene kosile nosili pouze dustojnici, z cehoz lze usoudit, ze byly asi drazsi.
Z nebělené se bělená stane tak do půl roku, možná i dřív, podle intenzity praní a sušení na slunci. Určitě je lepší si ušít z režného = neběleného plátna a nechat to přirozeně zesvětlat. JInak když píšu bílou, myslím tím nebarvenou.
Z mojej "bielenej" lanovej kosele sa stala navzdy nebielena behom jednej zimnej sezony :( nefunguje to nejako nopak? :))
nenosili dostojnici biele kosele preto, ze mali dostatocnu zasobu cistych kosiel?
Mysakk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mysakk »

ahoj,mám dotaz,u jakých jednotek se používali modrobílé pruhované holeně?A taky jestli se používali v americe nebo jenom u nás na kontinentě?Někde jsem je totiž zahlít na obrázku a nemůžu si vzpomenout kde :oops:

Myšák
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Cože? Modrobíle pruhované .... jako spinky?
A nebudou to nějaké punčochy co nosili takoví ti "balkánci" ve válce Sever versus Jih? Tuším, že se jim říkalo zuávové. Vitana nebo Milan mne jistě rádi opraví.