Jasně - nejsme ve sporu

Vpodstatě potvrzuješ co jsem napsal. Měl jsem ale asi dodat to, když jsem o tom psal, že je třeba si dát bacha na to, zda se jedná o výraz v Češtině, či o překlad z Angličtiny. Trochu jsem v tom zaryl a zjistil, že u nás pojem spodky nevyjadřoval původně spodní prádlo, ale spodní díl oblečení, proto spodky. Dneska má toto slovo jiný význam, a to právě pro spodní prádlo. Čili už je to jasný jak facka
Jinak mi bylo řečeno, že prostý lid prostě dlouho skutečně spodní prádlo nenosil. Spodky jako takové - co popisuješ jsou známe sice již od 18. století, ale jen u honorace. U nás v Čechách se začalo nosit všeobecně až od druhé půlky 19 století. (to ale neznamená, že třeba v Anglii či Americe toto musí platit a hlavně to neznamená, že by si nidko neměl spodky pořizovat - naopak, je to zcela OK)
Ten typ spodek co popisuješ se ale používal asi dost dlouho - měl jsem orig. po pradědovi. Jezdil jsem v nich roky na vandry až jsem je doslova prošoupal

, ale byli super. Byli z tenčího plátna, asi jako na prostěradlo. (Je ale dost pevné - což ale je spíše ukázka kvality materiálu čímž se dnešní výrobci moc kasat nemohou

)Měli prostřižený hangár bez knoflíků - je to jako překryté. Byli pod kolena a přesně jak píšeš se zavazují na tkanici v pase a pod koleny. No a hlavní výhoda byla v tom, že přesně jak píšeš, měli odnimatelnou vložku z tenčího flauše či co to bylo (mělo to vlastnost spíš plstě, ale plsť to nebyla - připadalo mi to jako záměrně zplstnatělá vlna, čili neštípalo to), která byla přichycena kloflíky v pase (5) a po stranách dole u nohavic (2). Já to nikdy nesudával, protože jsem to používal výhradně v zimě. Co mě tehdy štvalo bylo právě to, že byli jen pod kolena. Mám dojem, že to asi původně patřilo ke kroji - dědek byl z Chodska

Joe M.