Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

konkrétně tenhle plátový kabátec je doložený :wink: jinak je to šikovné řešení, protože se kabátec skládá z několika plátů a zjednodušuje se tak výroba kyrysu. Tohle by mělo být datovatelné k 3/4 14.st. až poč. 15.st.
Ich dien!
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melandr »

Maršálek píše:konkrétně tenhle plátový kabátec je doložený :wink: jinak je to šikovné řešení, protože se kabátec skládá z několika plátů a zjednodušuje se tak výroba kyrysu. Tohle by mělo být datovatelné k 3/4 14.st. až poč. 15.st.
dik mel jsem zhruba stejne informace jen jsem to chtel potvrdit od nekoho fundovaneho :wink: doufam ze mi to nekdo vyrobi :)
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Kdyz to tu tak zbezne procitam, rikam si, jak to mame proti vam jednoduche. Zlata doba palných zbraní... :-)
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melandr »

tak jsem trosku zabadal na internetu a tady je dalsi nasup obrazku :)

1365 - typnul bych si ze ma brigandinu
Obrázek

1290 - zajimave vyduty hrudnik ... myslite ze tam ma nejakou supinovou vestu ?
Obrázek

1320 - komplet ruce

Obrázek

1323 - uz si polepsily a tak ma ruce a nohy
:wink:
Obrázek

1337 - velmi zajimavy obrazek ( alespon pro me ) myslite ze ma kyrys ?

Obrázek

kdokoli mate nejake vyobrazeni brigantin , ci platovych kabatcu okolo roku 1330 :) prosim o poskytnuti . Obzvlastne pokud nevite o nejakem vyobrazeni rytire s platovymi doplnky + kabatcem bez krouzkove zbroje ...
Heinrich von Rheinhausen
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Heinrich von Rheinhausen »

melandr píše:
Maršálek píše:konkrétně tenhle plátový kabátec je doložený :wink: jinak je to šikovné řešení, protože se kabátec skládá z několika plátů a zjednodušuje se tak výroba kyrysu. Tohle by mělo být datovatelné k 3/4 14.st. až poč. 15.st.
dik mel jsem zhruba stejne informace jen jsem to chtel potvrdit od nekoho fundovaneho :wink: doufam ze mi to nekdo vyrobi :)
Se mi zda, ze ti asi jednu strelim mladej. Tak kdyz ti to rikam ja, tak ti to neprijde dostatecne fundovany? Tos pos...
Kamarade ty do radu radsi ani nevstupuj, nebo ti udelam peklo na zemi. :twisted:
fra Heinrich von Rheinhausen Zemský mistr Řádu svatého Jana Jeruzalemského
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melandr »

Jachym Hrabec píše:
melandr píše:
Se mi zda, ze ti asi jednu strelim mladej. Tak kdyz ti to rikam ja, tak ti to neprijde dostatecne fundovany? Tos pos...
Kamarade ty do radu radsi ani nevstupuj, nebo ti udelam peklo na zemi. :twisted:
aj aj jsem se tesil ze nekdo neco prispeje k tem obrazkum rozumneho :) . Obhajovat se nebudu :lol: kdyztak holt jednu za ucho dostanu ;)
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

1365 - typnul bych si ze ma brigandinu
Obrázek
- souhlas, s největší pravděpodobností se jedná o brigantinu. Maršálek

1290 - zajimave vyduty hrudnik ... myslite ze tam ma nejakou supinovou vestu ?
Obrázek
- z toho vydutí moc nevidím, takže nekomentuji. Maršálek

1320 - komplet ruce
Obrázek
- tyhle ranné ruce nejsou až tak vzácné, přesto jsem je u nás ještě na nikom jako rekonstrukci či inspiraci neviděl. Tyhle ranné plátové doplňky jsou v rámci projektu plně akceptovatelné. Maršálek

1323 - uz si polepsily a tak ma ruce a nohy
:wink:
Obrázek
- opět, ranné plátové doplňky, u šlechtice plně akceptovatelné v rámci projektu. Maršálek

1337 - velmi zajimavy obrazek ( alespon pro me ) myslite ze ma kyrys ?
Obrázek
- to souvisí s moderním plátovým kabátcem, který je stále složený z jednotlivých tvarovaných segmentů. Samotný hrudník (ne celý přední díl, boky a břicho je z destiček) je již zpravidla tvořený jedním plátem ve tvaru "ledviny", viz. např. sv. Jiří na Pražském hradě. To vytváří klenutí, kam na hrudníku mezi prošívanici a tento plát vložíš pěst (myšleno ve smyslu hloubky vyklenutí), takže případná deformační zóna je velmi solidní. Takhle klenutý plátový kabátec mám na 3/4 14.st. a je inspirovaný právě sv. Jiřím z Pražského hradu. Stejně klenuté hrudníky mají ve zbroji sochy králů na tumbách z parléřské huti (viz. např. tumba Přemysla Otakara II., nebo socha sv. Václava - obé chrám sv. Víta, 2.pol.-3/4 14.st.) . Maršálek

kdokoli mate nejake vyobrazeni brigantin , ci platovych kabatcu okolo roku 1330 :) prosim o poskytnuti . Obzvlastne pokud nevite o nejakem vyobrazeni rytire s platovymi doplnky + kabatcem bez krouzkove zbroje ...[/quote] - to tě zklamu, kroužky stále tvoří základ zbroje, na který se navlékají zesilovací pláty. Maršálek :biggrin:
Ich dien!
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melandr »

dik za odpovedi jen ktomuhle obrazku

Obrázek

kolem krku ma takove desticky pak zacina varkoc a hrudnik take vypada jako kdyby to byla nejaka brigantina . Chtel bych najit nejaky Coat of plates na toto obdobi :( moje snaha je vsak asi marna . S tou krouzkovou zbroji to je spatne nechce se mi to nosit :( no vybral jsem si spatne postaveni :) asi zustanu u nejakeho zbrojnose s kozenou zbroji ...
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

ty destičky kolem krku by mohly být zpevnění nákrčníku, ale přiznávám, že takhle to vidím poprvé :oops: V této době se již objevují různě zpracovávané nákrčníky, kryjící přechod mezi rameny a helmicí, ale u téhle zbroje mi to nedává moc smysl. Domnívám se že ony šupiny zakrývají ramena varkoče...
Pokud jde o hrudník, pak bylo běžné že těžkooděnec měl spalnieř (spodní prošívanici), na ní pak kroužky a navrch jako zesílení svrchní tužší prošívanici, šupinový nebo plátový kabátec.
Střízlivý odhad váhy zbroje tohoto těžkooděnce je cca 25-30kg (nejsme na tom lépe - myšlena celá váha výzbroje včetně helmice, štítu, meče a pobočních zbraní, tedy dýky a palcátu nebo sekery). Na druhou stranu, já sám mám sice celokroužky doplňované zesilovacími pláty holení, předloktí a nadloktí, ale zbroj volím dle způsobu boje a tak mnohdy oblékám "jen" spalnieř, kroužkovou půlzbroj, nohy kryju jen prošívanými nohavicemi, nákolenkou a zesilovacími pláty holení - tím tak o 1/4 až 1/3 snížím váhu zbroje.
Ich dien!
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melandr »

jo jo :) tak krouzkovka bude jen penize nejsou zatim musim zustat lehce oden.
P.s.: trosku ot ale videl jsem fotky z vaseho srazu musim priznat ze jsem si velmi pectlive fotky prohlizel a obzvlastne nektere kostymy jsou uzasne . Stve me ze bude trvat dlouho nez podobneho stavu dosahnu alespon u Johanity a to tam je kladen vyraz na chudobu nastesti pro me