Zbroje vrcholného středověku.
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
dik mel jsem zhruba stejne informace jen jsem to chtel potvrdit od nekoho fundovanehoMaršálek píše:konkrétně tenhle plátový kabátec je doloženýjinak je to šikovné řešení, protože se kabátec skládá z několika plátů a zjednodušuje se tak výroba kyrysu. Tohle by mělo být datovatelné k 3/4 14.st. až poč. 15.st.

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
tak jsem trosku zabadal na internetu a tady je dalsi nasup obrazku
1365 - typnul bych si ze ma brigandinu

1290 - zajimave vyduty hrudnik ... myslite ze tam ma nejakou supinovou vestu ?

1320 - komplet ruce

1323 - uz si polepsily a tak ma ruce a nohy

1337 - velmi zajimavy obrazek ( alespon pro me ) myslite ze ma kyrys ?

kdokoli mate nejake vyobrazeni brigantin , ci platovych kabatcu okolo roku 1330
prosim o poskytnuti . Obzvlastne pokud nevite o nejakem vyobrazeni rytire s platovymi doplnky + kabatcem bez krouzkove zbroje ...

1320 - komplet ruce

-
- Stálý přispěvatel
Se mi zda, ze ti asi jednu strelim mladej. Tak kdyz ti to rikam ja, tak ti to neprijde dostatecne fundovany? Tos pos...melandr píše:dik mel jsem zhruba stejne informace jen jsem to chtel potvrdit od nekoho fundovanehoMaršálek píše:konkrétně tenhle plátový kabátec je doloženýjinak je to šikovné řešení, protože se kabátec skládá z několika plátů a zjednodušuje se tak výroba kyrysu. Tohle by mělo být datovatelné k 3/4 14.st. až poč. 15.st.
doufam ze mi to nekdo vyrobi
Kamarade ty do radu radsi ani nevstupuj, nebo ti udelam peklo na zemi.

fra Heinrich von Rheinhausen Zemský mistr Řádu svatého Jana Jeruzalemského
-
- Stálý přispěvatel
aj aj jsem se tesil ze nekdo neco prispeje k tem obrazkum rozumnehoJachym Hrabec píše:Se mi zda, ze ti asi jednu strelim mladej. Tak kdyz ti to rikam ja, tak ti to neprijde dostatecne fundovany? Tos pos...melandr píše:dik mel jsem zhruba stejne informace jen jsem to chtel potvrdit od nekoho fundovanehoMaršálek píše:konkrétně tenhle plátový kabátec je doloženýjinak je to šikovné řešení, protože se kabátec skládá z několika plátů a zjednodušuje se tak výroba kyrysu. Tohle by mělo být datovatelné k 3/4 14.st. až poč. 15.st.
doufam ze mi to nekdo vyrobi
Kamarade ty do radu radsi ani nevstupuj, nebo ti udelam peklo na zemi.

-
- Stálý přispěvatel

- souhlas, s největší pravděpodobností se jedná o brigantinu. Maršálek

- z toho vydutí moc nevidím, takže nekomentuji. Maršálek
1320 - komplet ruce

- tyhle ranné ruce nejsou až tak vzácné, přesto jsem je u nás ještě na nikom jako rekonstrukci či inspiraci neviděl. Tyhle ranné plátové doplňky jsou v rámci projektu plně akceptovatelné. Maršálek

- opět, ranné plátové doplňky, u šlechtice plně akceptovatelné v rámci projektu. Maršálek

- to souvisí s moderním plátovým kabátcem, který je stále složený z jednotlivých tvarovaných segmentů. Samotný hrudník (ne celý přední díl, boky a břicho je z destiček) je již zpravidla tvořený jedním plátem ve tvaru "ledviny", viz. např. sv. Jiří na Pražském hradě. To vytváří klenutí, kam na hrudníku mezi prošívanici a tento plát vložíš pěst (myšleno ve smyslu hloubky vyklenutí), takže případná deformační zóna je velmi solidní. Takhle klenutý plátový kabátec mám na 3/4 14.st. a je inspirovaný právě sv. Jiřím z Pražského hradu. Stejně klenuté hrudníky mají ve zbroji sochy králů na tumbách z parléřské huti (viz. např. tumba Přemysla Otakara II., nebo socha sv. Václava - obé chrám sv. Víta, 2.pol.-3/4 14.st.) . Maršálek
prosim o poskytnuti . Obzvlastne pokud nevite o nejakem vyobrazeni rytire s platovymi doplnky + kabatcem bez krouzkove zbroje ...[/quote] - to tě zklamu, kroužky stále tvoří základ zbroje, na který se navlékají zesilovací pláty. Maršálek 

- souhlas, s největší pravděpodobností se jedná o brigantinu. Maršálek

- z toho vydutí moc nevidím, takže nekomentuji. Maršálek
1320 - komplet ruce

- tyhle ranné ruce nejsou až tak vzácné, přesto jsem je u nás ještě na nikom jako rekonstrukci či inspiraci neviděl. Tyhle ranné plátové doplňky jsou v rámci projektu plně akceptovatelné. Maršálek

- opět, ranné plátové doplňky, u šlechtice plně akceptovatelné v rámci projektu. Maršálek

- to souvisí s moderním plátovým kabátcem, který je stále složený z jednotlivých tvarovaných segmentů. Samotný hrudník (ne celý přední díl, boky a břicho je z destiček) je již zpravidla tvořený jedním plátem ve tvaru "ledviny", viz. např. sv. Jiří na Pražském hradě. To vytváří klenutí, kam na hrudníku mezi prošívanici a tento plát vložíš pěst (myšleno ve smyslu hloubky vyklenutí), takže případná deformační zóna je velmi solidní. Takhle klenutý plátový kabátec mám na 3/4 14.st. a je inspirovaný právě sv. Jiřím z Pražského hradu. Stejně klenuté hrudníky mají ve zbroji sochy králů na tumbách z parléřské huti (viz. např. tumba Přemysla Otakara II., nebo socha sv. Václava - obé chrám sv. Víta, 2.pol.-3/4 14.st.) . Maršálek

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
dik za odpovedi jen ktomuhle obrazku

kolem krku ma takove desticky pak zacina varkoc a hrudnik take vypada jako kdyby to byla nejaka brigantina . Chtel bych najit nejaky Coat of plates na toto obdobi
moje snaha je vsak asi marna . S tou krouzkovou zbroji to je spatne nechce se mi to nosit
no vybral jsem si spatne postaveni
asi zustanu u nejakeho zbrojnose s kozenou zbroji ...

kolem krku ma takove desticky pak zacina varkoc a hrudnik take vypada jako kdyby to byla nejaka brigantina . Chtel bych najit nejaky Coat of plates na toto obdobi

-
- Stálý přispěvatel
ty destičky kolem krku by mohly být zpevnění nákrčníku, ale přiznávám, že takhle to vidím poprvé
V této době se již objevují různě zpracovávané nákrčníky, kryjící přechod mezi rameny a helmicí, ale u téhle zbroje mi to nedává moc smysl. Domnívám se že ony šupiny zakrývají ramena varkoče...
Pokud jde o hrudník, pak bylo běžné že těžkooděnec měl spalnieř (spodní prošívanici), na ní pak kroužky a navrch jako zesílení svrchní tužší prošívanici, šupinový nebo plátový kabátec.
Střízlivý odhad váhy zbroje tohoto těžkooděnce je cca 25-30kg (nejsme na tom lépe - myšlena celá váha výzbroje včetně helmice, štítu, meče a pobočních zbraní, tedy dýky a palcátu nebo sekery). Na druhou stranu, já sám mám sice celokroužky doplňované zesilovacími pláty holení, předloktí a nadloktí, ale zbroj volím dle způsobu boje a tak mnohdy oblékám "jen" spalnieř, kroužkovou půlzbroj, nohy kryju jen prošívanými nohavicemi, nákolenkou a zesilovacími pláty holení - tím tak o 1/4 až 1/3 snížím váhu zbroje.

Pokud jde o hrudník, pak bylo běžné že těžkooděnec měl spalnieř (spodní prošívanici), na ní pak kroužky a navrch jako zesílení svrchní tužší prošívanici, šupinový nebo plátový kabátec.
Střízlivý odhad váhy zbroje tohoto těžkooděnce je cca 25-30kg (nejsme na tom lépe - myšlena celá váha výzbroje včetně helmice, štítu, meče a pobočních zbraní, tedy dýky a palcátu nebo sekery). Na druhou stranu, já sám mám sice celokroužky doplňované zesilovacími pláty holení, předloktí a nadloktí, ale zbroj volím dle způsobu boje a tak mnohdy oblékám "jen" spalnieř, kroužkovou půlzbroj, nohy kryju jen prošívanými nohavicemi, nákolenkou a zesilovacími pláty holení - tím tak o 1/4 až 1/3 snížím váhu zbroje.
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
jo jo
tak krouzkovka bude jen penize nejsou zatim musim zustat lehce oden.
P.s.: trosku ot ale videl jsem fotky z vaseho srazu musim priznat ze jsem si velmi pectlive fotky prohlizel a obzvlastne nektere kostymy jsou uzasne . Stve me ze bude trvat dlouho nez podobneho stavu dosahnu alespon u Johanity a to tam je kladen vyraz na chudobu nastesti pro me

P.s.: trosku ot ale videl jsem fotky z vaseho srazu musim priznat ze jsem si velmi pectlive fotky prohlizel a obzvlastne nektere kostymy jsou uzasne . Stve me ze bude trvat dlouho nez podobneho stavu dosahnu alespon u Johanity a to tam je kladen vyraz na chudobu nastesti pro me