Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

Jinak, BVS v Praze ve Slezké má opět v nabídce hlavně, Drážkované 820 - 1020 mm v ráži myslím 50 . Jsou tedy na perkus, ale to se dá upravit i na křesadlo.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Jinak konkrétně Pedersoli se těžce vyplatí, pokud chcete trochu slušně střílet - může potvrdit třeba Motýl. A to ještě není extraliga !!

Pochybuju, že by nějaký malovýrobce udělal stejnou kvalitu levněji.
Peggy, Trappers´Corral
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

cossack píše:Vitana zapoměl dodat, že těch pušek si objednal 15ks, nebo tak nějak.
No, bylo jich 12, ale slo o to, kdy slibili, ze budou. Termin dodani byl pred rokem touto dobou. Dnes je situce takova, ze jich mame tretinu a budu mluvit o velkem stesti, kdyz se zbytek zajemcu docka flint pred prazdninama
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

střelné zbraně u indiánů

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Zasvětíte neznalého? :)
Běloši obchodovali s indiány a poskytovali jim i střelné zbraně... Víte, kdy se které zbraně vyskytovaly u jakých kmenů? Zajímalo by mě, co bylo !běžně! ve výbavě indiánů. Je mi jasné, že se to bude hodně lišit kmen od kmene a rok od roku, ale stejně...
Nejvíc by mně zajímali Šajeni a léta tak 1850-1880, ale rád se dozvím o čemkoli dalším...
Díky.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

V tomto období - si troufnu tvrdit - mohli mít jakoukoli soudobou zbraň vyskytující se obvykle na americkém kontinentu. Od mušket, přes obchodní a lovecké pušky až po sportovní pušky a opakovačky.
Peggy, Trappers´Corral
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Brum píše:Nejvíc by mně zajímali Šajeni a léta tak 1850-1880, ale rád se dozvím o čemkoli dalším...Díky.
peggy píše:V tomto období - si troufnu tvrdit - mohli mít jakoukoli soudobou zbraň vyskytující se obvykle na americkém kontinentu. Od mušket, přes obchodní a lovecké pušky až po sportovní pušky a opakovačky.
Naprosto souhlasím. V 70-tých letech byli navíc vyzbrojeni dokonce lépe než émerická armáda. Tedy převážně opakovačky (ale jako neznalec konkrétních typů, ti to blíže neupřesním). Ještě bych upřesnil, že obecně lepší výzbroj najdeš mezi "Hevataneo"* než mezi "Omisis"*

* Lingvisticky správný zápis se mi po ránu nechce hledat, tak jsem použil přibližný, fonetický. :wink:
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Pokud mluvíme o opakovačkách, pak to zcela určitě mohou být nejrozšířenější značky Spencer, Henry a Winchester.
Peggy, Trappers´Corral
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Jo spencerovka, to bude ono. :oops: :oops: :oops:
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

S tou lepší výzbrojí bych si nebyl tak jistý. Určitě mezi indiány byly moderní zbraně, často se tohle klišé omílá stále dokola, ale nikde jsem se zatím nedozvěděl kolik těch opakovaček na kolik chlapů vlastně připadlo. Takhle to vypadá, že moderní pušku měl každý. A to se mi rozhodně nepozdává.
Třeba by stálo za to, udělat nějaký rozbor pikťáků z té doby. Jaký je poměr pušky versus tradiční zbraně. Co ty na to Mokohtavenotaxe? Tohle je výzva :wink:
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Jestli neměli spíš problémy s municí... S tou je asi moc nezásobili. Nebo alespoň hůř než armádu.