Zbroje,prošívanice,atd.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

V písemných pramenech máme doloženy rukavice samostatné - viz. Kosmas, kde dokonce popisuje vhození knížecí rukavice tuším do obličeje soka. Šlo o bojovníky v civilu a nebyla to zima, čili je dost pravděpodobné, že šlo o rukavice kožené. (protože zkuste po někom hodit rukavici od kompletu...i kdyby v té době už nějaký existoval). Pokud tedy takové rukavice existovaly, je dost dobře možné, že je bojovníci nosili i do boje, ovšem ikonografické prameny tuto eventualitu dosud tvrdošíjně popírají 
-
Ritsi
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Podle mě neuděláte chybu, když si pořídíte kožený palčák, třeba i na hřbetu ruky zesílený další kůží. Není to sice doložené, ale nevypadá to tak blbě jako samotná kroužková rukavice, účel to splní a je to alespoň dobová technologie. NeLH to sice je, ale jako úlitba bezpečnosti mi to přijde ok...
Sám bych si chtěl ušít tenké kožené rukavice, nenašel jsem však kromě kosmovy zmínky na naši dobu nic. Jak byste si představovali střih? Dnešní rukavice se dělají se 4 švy na každém prstě, kromě palce a ukazováku, tam jsou 3...to mi přijde trochu složité. Viděl bych to na toliko 2 kusy kůže a vnitřní šev...na druhou stranu bych je zase nepodceňoval. A nezaslouží si to samostatnou debatu, něco jako ochrana rukou?
Sám bych si chtěl ušít tenké kožené rukavice, nenašel jsem však kromě kosmovy zmínky na naši dobu nic. Jak byste si představovali střih? Dnešní rukavice se dělají se 4 švy na každém prstě, kromě palce a ukazováku, tam jsou 3...to mi přijde trochu složité. Viděl bych to na toliko 2 kusy kůže a vnitřní šev...na druhou stranu bych je zase nepodceňoval. A nezaslouží si to samostatnou debatu, něco jako ochrana rukou?
-
robur
- Občasný přispěvatel

myslíš zdřejmě tuto stránku nebo jestli ne tak máš další ???
http://www.ask-vikingekampgruppe.dk/dk0014.html
http://www.ask-vikingekampgruppe.dk/dk0014.html
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
robur
- Občasný přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Bobr
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Sidney
- Stálý přispěvatel

Vracím se k "mečování" dvou armád zformovaných do linií.
1. Jak to bylo doopravdy v takové bitvě. Myslím, že použití štítových hradeb a liniové taktiky se bere jako fakt, jakým způsobem tedy bojovali při strážce těchto linií?
2. Jak to udělat realističtější? Buď se linie srazí, opřou o sebe a pak nezbývá než protivníka tlouct jilcem po hlavě
a pokusit se ho přetlačit, nebo se řady drží kus od sebe /jeli v druhé linii dost kopí/, a už je to vůbec o ničem.
Je pravda, že v Ospreyově Late roman infantryman popisují srážku dvou armád právě takhle - tlačenice, kde se nikomu nic moc nestane, protože není místo na rozmach a k větším ztrátám dochází až po prolomení jedné linie a pronásledování prchajících.
1. Jak to bylo doopravdy v takové bitvě. Myslím, že použití štítových hradeb a liniové taktiky se bere jako fakt, jakým způsobem tedy bojovali při strážce těchto linií?
2. Jak to udělat realističtější? Buď se linie srazí, opřou o sebe a pak nezbývá než protivníka tlouct jilcem po hlavě
Je pravda, že v Ospreyově Late roman infantryman popisují srážku dvou armád právě takhle - tlačenice, kde se nikomu nic moc nestane, protože není místo na rozmach a k větším ztrátám dochází až po prolomení jedné linie a pronásledování prchajících.