Tedy Kain má v tomhle pravdu, taky už jsem si toho všimnul. Příčiny jsou podle mě dvě:
a) lidi jsou zvyklí šermovat ve dvojici, ale ne v davu. Protože jakmile se dostanou do davu, daleko spíše sekají nazdařbůh kolem.
b) což je imho následek toho, že dnešní bitvy obsahují zhusta prvek "dvě armády na sebe chvíli čumí, pak po sobě pokřikují nadávky a nakonec se na sebe ve dvou řadách vrhnou".
Na druhou stranu nedokážu ale přijít na řešení. Pořádání bitev je obvykle omezeno na malý prostor a čas, což limituje nějaké manévry, přepady, záškodnictví atd. Navíc, a to je zásadní, nesmíš nikoho zabít nebo vážně zranit, což ještě více omezuje realističnost boje.
Nicméně boje bez rukavic bych se zas tolik nebál, např. lehkooděnec s palčáky je nonsens. Holt si musím dávat pozor na pracky kam je strkám.
Robur: rozumný člověk dnes má obludně jiné možnosti než rozumný člověk tehdy. Stejnou argumentací můžeš dokázat že rozumný člověk si udělá co nejlehčí štít, ergo použije uhlíkový kompozit.
Zbroje,prošívanice,atd.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Boza
- Stálý přispěvatel

-
robur
- Občasný přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Ono při boji jinou zbraní - kopím, sekerou, obouruční sekerou, palicí apod. (u těch jednoručních zbraní můžete-li se zároveň krýt štítem) ty ruce zase tak moc netrpí i když samozřejmě zranění se vyloučit nedá. Kupříkladu teď na Gladiu kde šermuju spathou bez rukavic jsem se taky nevyhnul zranění ruky, ovšem jde spíše o drobnější škrábance a oděrky, převážně od štítů ve skrumáži, než od zbraní.
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
robur
- Občasný přispěvatel

-
robur
- Občasný přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
robur
- Občasný přispěvatel

-
Boza
- Stálý přispěvatel

Hmm, asi takhle: od dob Franské říše až do 13. století existuje mnoho vyobrazení nějakého bojovníka. Ale na všech má buďto pěstnice, nebo holé ruce. Neviděl jsem všechny ale hodně ano.robur píše:asi je to tak jek říkáš ale přece jen si myslím že kůže měli dost tak proč by si rukavire neudělali ??? ale to je jedno je to jen moje doměnka tak to nemusíte brát v potaz !
Pokud někdo máte jiné prameny, sem s nimi. Do té doby budu trvat na tom že žádné separé rukavice nikdo nenosil (v boji, církevní obřad nebo korunovace je něco jiného).
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Müscha
- Stálý přispěvatel