Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

V té notoricky propírané Maciejowské bibli jsou už mimochodem i archaické kovové chrániče holení zesilující kroužkovou punčochu, ale to jen tak spíš pro zajímavost. Osobně jsem se z Evropského prostředí setkal s nějakými pevnými holeněmi, když pominu Antiku až od 13.st. a není často jisté zda jde o tvrzenou kůži nebo už kovové dílce. V té Mac. je to myslím celkem zřetelně kov. Kovová ochrana nohou se v ikonografii objevuje v 11.st. ještě poměrně málo, od 12.st. pak už ve větším množství, ale jedná se spíše o kroužkové pletivo, faléry, snad i ty pletence apod.

V téhle souvislosti ale je zajímavé, že Ripuarský zákoník popisující mimo jiné ceny výstroje těžkého jezdce mezi jednotlivými součástmi výstroje uvádí výslovně "holeně" a jejich cenu. Problém je že neznám původní znění a napadá mne navíc, že se v Antice běžně nepoužívala jiná ochrana nohou, čili latinský termín pro ochranu nohy bude nutně odkazovat na holeně, což může být v tomhle případě zavádějící a může to označovat jakoukoli ochranu nohou. Což pro nás není až tak důležité, jako spíš fakt že se ve Franském prostředí už v 8.st. uvádí výslovně ochrana nohou jako speciální součást výstroje.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Alejo,varjažská garda měla na holeních takové pásky, vypadá to jako plot :) A v hrobu jednoho chazara (8.-9.stol.) se našly celoželezné !! holeně...
robur
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od robur »

Kain: nemáš náhodou vyobrazení ?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jo, na ty jsem úplně zapoměl - doložená je i celá takto konstruovaná zbroj včetně krátkých rukávů.
Ritsi

Příspěvek od Ritsi »

Navážu na Robura...

(A beru slovany 9-10 stol)

Přijde mi vcelku zvláštní, že by se aspoň kožené holeně nepoužívaly… Myslím, že by to bylo vcelku lehké, levné a účinné tak proč ne?

A nátepníky? Já být v té době určitě bych si nějaké udělal a nejlépe takové aby překrývaly zápěstí i loket… (bylo by to sice velké a ohyzdné... ale mohlo by to pomoci uchránit ruku od zranění... bylo by hloupé si to nevzít ne? :? )

Ale finální otázka – je to nějak doložené, poukazuje na to/proti tomu něco???

Jaké jsou vaše názory? Dík
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ty holeně, nebo obecně ochrana nohou se týkala v celé historii převážně jezdců. Našli bychom ochranu nohou i u pěchoty, ale tam je to statisticky vzato spíše výjimkou. Jezdec ale má nohy v dost blbé výšce a takříkajíc "na ráně". Čili já osobně bych si asi podobné věci pořizoval spíše jako jízdní bojovník.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jinak ta zbroj z těch kovových pásků přinýtovaných zřejmě původně na kožené řemínky o které jsem mluvil pochází z nálezu z Valsgardu v Upplandu, ale bohužel tu nemám fotku, jen perovku.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Myslíš patrně tuhle (Anglian... str. 1058):

http://poetspol.web4u.cz/other/pasky_valsgarde.jpg
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Ritsi

Příspěvek od Ritsi »

Aha...

a nátepníky, či něco na lokty? Ví se něco, našlo se něco? Jaka byla přibližná delka, materiál...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ritsi, proč se tady vyptáváš na věci několikrát probrané, když ti to můžu říct na tréningu osobně a dokonce ti ty věci i ukázat? :) Nebo když jsem ti to na tréningu i dokonce říkal? :)