V té notoricky propírané Maciejowské bibli jsou už mimochodem i archaické kovové chrániče holení zesilující kroužkovou punčochu, ale to jen tak spíš pro zajímavost. Osobně jsem se z Evropského prostředí setkal s nějakými pevnými holeněmi, když pominu Antiku až od 13.st. a není často jisté zda jde o tvrzenou kůži nebo už kovové dílce. V té Mac. je to myslím celkem zřetelně kov. Kovová ochrana nohou se v ikonografii objevuje v 11.st. ještě poměrně málo, od 12.st. pak už ve větším množství, ale jedná se spíše o kroužkové pletivo, faléry, snad i ty pletence apod.
V téhle souvislosti ale je zajímavé, že Ripuarský zákoník popisující mimo jiné ceny výstroje těžkého jezdce mezi jednotlivými součástmi výstroje uvádí výslovně "holeně" a jejich cenu. Problém je že neznám původní znění a napadá mne navíc, že se v Antice běžně nepoužívala jiná ochrana nohou, čili latinský termín pro ochranu nohy bude nutně odkazovat na holeně, což může být v tomhle případě zavádějící a může to označovat jakoukoli ochranu nohou. Což pro nás není až tak důležité, jako spíš fakt že se ve Franském prostředí už v 8.st. uvádí výslovně ochrana nohou jako speciální součást výstroje.
Zbroje,prošívanice,atd.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Kain
- Stálý přispěvatel

-
robur
- Občasný přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Ritsi
Navážu na Robura...
(A beru slovany 9-10 stol)
Přijde mi vcelku zvláštní, že by se aspoň kožené holeně nepoužívaly… Myslím, že by to bylo vcelku lehké, levné a účinné tak proč ne?
A nátepníky? Já být v té době určitě bych si nějaké udělal a nejlépe takové aby překrývaly zápěstí i loket… (bylo by to sice velké a ohyzdné... ale mohlo by to pomoci uchránit ruku od zranění... bylo by hloupé si to nevzít ne?
)
Ale finální otázka – je to nějak doložené, poukazuje na to/proti tomu něco???
Jaké jsou vaše názory? Dík
(A beru slovany 9-10 stol)
Přijde mi vcelku zvláštní, že by se aspoň kožené holeně nepoužívaly… Myslím, že by to bylo vcelku lehké, levné a účinné tak proč ne?
A nátepníky? Já být v té době určitě bych si nějaké udělal a nejlépe takové aby překrývaly zápěstí i loket… (bylo by to sice velké a ohyzdné... ale mohlo by to pomoci uchránit ruku od zranění... bylo by hloupé si to nevzít ne?
Ale finální otázka – je to nějak doložené, poukazuje na to/proti tomu něco???
Jaké jsou vaše názory? Dík
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Ty holeně, nebo obecně ochrana nohou se týkala v celé historii převážně jezdců. Našli bychom ochranu nohou i u pěchoty, ale tam je to statisticky vzato spíše výjimkou. Jezdec ale má nohy v dost blbé výšce a takříkajíc "na ráně". Čili já osobně bych si asi podobné věci pořizoval spíše jako jízdní bojovník.
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Ritsi
-
Kain
- Stálý přispěvatel