Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

My máme pro lehkooděnce vlněné prošívané kabátce se střihem velice podobnám civilnímu oděvu. Dá se to nosit i jako "kabát" když je chladno.
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ratatosk »

Wothan, Müscha: A nemáte ty "zbroje" pro lehkooděnce náhodou vyfocené? To bych chtěla vidět, jak to přesně vypadá.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Obrázek

tohle (je to na našem webu) je ještě jiná verze potažená lněným plátnem, novější máme jen vlněné
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tohle jsem měl já na sobě (ta hnědá tunika) na zimním pochodu a táboření, použil jsem to zatím jako zimník dokud to není zničené nošením pod zbrojí. Ale zjistil jsem že je to fajn věc tak jsem si objednal další plsť na další krzno které si nechám už jako zimník. Je to silné cca 4-5mm, to z čeho má "zbroj" lehkooděnec je silné asi 15mm a pod zbroj se to nehodí. Vyfocené to ale nemám.

Obrázek
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ratatosk »

Müscha, Wothan: Díky moc, to jsem přesně chtěla vidět a vědět :wink:
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

To co je na té fotce odemě nosíme i pod zbroje.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Vidím že jste mě předběhli. Příští týden chci jet do Panatexu pro 5mm plsť na kaftan/kabát pod novou lamelovku a chci se poptat po 10-15 mm plsti na prošívanici ala macieowska bible. Ale tu bych asi zabalil do silného plátna a buřtově prošil.
Jaké jsou zkušenosti s tou 15mm plstí? Dá se v tom hýbat? Nebyly by nějaké fotky té zbroje ze silné plsti? Uvítám nějaké zkušenosti. Ušil jsem kabát/prošívku ze 2-3 vrstev plsti a silného plátna a moc pohodlný a ohebný teda není.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Ještě se vracím k těm pobaltským lamelovkám.

Omlouvám se za mystifikaci s těmi polskými knížaty. Chvíli jsem ty obrázky hledal a nakonec jsem je víceméně náhodou našel v Thordemanovi. Ten tímto argumenem podporoval své tvrzení o relativně běžném používání lamových zbrojí ve středověké severní evropě.

Jak jsem psal, nejedná se o polská knížata ze 12. st., ale o pečetě mazovských knížat z let 1341-1387. Zvláště na pečeti Ziemowita z roku 1343 je jasně vidět lamelová vesta zřejmě zapínaná vpředu sahající po boky. Zajímavé je, že na všech obrázcích je lamelová zbroj jedinou zbrojí, není použita jako zesilovací vesta ke kroužkové zbroji.

Obrázek

Přidávám další obrázky ozbrojenců v odění, které se dá brát jako lamelové, kterými argumentoval Thordemann

Vraždění neviňátek z kostela ve Skibby v Dánsku datované do 14. st.

Obrázek

Vraždění neviňátek z kostela Broddetorp ve Švédsku datované do 12. st.

Obrázek

Na závěr ještě přihodím už jednou diskutovaný obrázek z německého rukopisu ze 13. st. (um 1280) z www.berwelf.de

Obrázek

diskuse již proběhla na straně 6 této diskuse. Stejně si ale dovolím vyslovit jistou pochybnost. Jasně že anatomicky tvarovaná kapuce z lamel nemůže odpovídat skutečnosti, ale proč by umělec kreslil kroužky zrovna takhle. Toto zobrazení zbroje mi prostě velmi sugestivně připomíná lamely.

tady jsou pro srovnání nákresy, jak byly zobrazovány lamelové zbroje na kresbách a plastikách ranně středověkého Turkestánu (dle Thordemanna)

Obrázek

A úplně na závěr jen pro úplnost podobný obrázek z Codex mannese

Obrázek

Uznávám, že tady to není tak jasně vykresleno, ale podobnost je značná. Minimálně je zřejmé (i když to už spadá do jiné diskuse), že postavy na obrázku mají pod zbrojemi (nazvěme je obecně) spodní odění podobné prošívanici povalené postavy pod jejich nohama.

Nebo postav nahoře na hradbách

Obrázek
robur
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od robur »

když už se tu bavíte o kroužku lamele , prošívanici atd mohl by někdo poradit tvar a rozměry šupin a ještě nějaké jiné údaje ??
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jura »

a co si třeba přečíst článek na úvodní stránce servru :idea:

a následijící téma: http://www.livinghistory.cz/modules.php ... opic&t=390