a) Olešnice. Hodím sem kontakt na paní se kterou se domlouvám, bude-li zájem.
b) Syntetika: s tou kopřivou to není moc přesné. kopřiva je kopřiva, barví chlorofylem a dalšími buněčnými barvivy + svou roli hraje třeba skalice.
Indigo je jiný případ - barví chemická sloučenina (viz. vzorec) kterou místo výroby z listí vyrobíš jinou cestou. Vlastnosti ani barva nejsou a ani nemohou být jiné. Je to stejné jako u textilu - používáme buď již vyrobené plátno nebo alespoň vyrobené "nítě". (vím že Begbie to dělá poctivěji), ale pokaždé nějaký krok urychlujeme, protože se dočkáme rychleji a levněji stejného výsledku. S indigem je to nemlich to samé.
Hm, mě se to nelíbí, alespoň pro mě znamená LH zkusit to postupem , kterým se to dělalo.
To už je spíše (si teda myslím) experimentální archeologie a ne oživlá historie. Ta mě sice taky láká a osobně bych se nebránil to vyzkoušet (respektive jdu napřesrok do borytu (Isatis)), ale snažím se to vnímat jako samostatnou oblast zájmu.
Měl by někdo zájem o karmínové barvivo? Bohužel to bude pravá košenila a nikoli polská, tedy množství kyseliny kermisové tam bude menší než u červce polského. Takže spíše použitelné na dražší "importované" látky z jihu (beru to spíše na hedvábí), kde červci na dubu obsahují podstatně čistší podíl kyseliny karmínové.
Kdyby někdo věděl kde sehnat kyselinu kermisovou, tak by to bylo super.
Cenu zatím nevím. Jen pro upřesnění karmín z červců se dává do salámů, pudinků apod jako E120. Pokud někdo děláte/máte kontakty v této oblasti, asi si ho seženete i zadarmo.
INDIGO: Cena za barvení m2 indiga je 42,- Kč (na IČO je o něco málo nižší).
Moc díky, já dříve na webu našel jenom semene borytu a krušiny (ale za dost velké pálky) takže jsem to zatím neobjednával. navíc po včerejšku po pokusu s barvením košenilou jsem ještě skeptičtější
Někde je chyba. Rozghodl jsem si vypěstovat vlastní len, upříst, půl roku bělit a pak barvit (jen na vzorky samozřejmě). A jak to nechytne ani potom tak jediná LH barva slovanů (u lnu) je pro mne režná