Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

a) Olešnice. Hodím sem kontakt na paní se kterou se domlouvám, bude-li zájem.
b) Syntetika: s tou kopřivou to není moc přesné. kopřiva je kopřiva, barví chlorofylem a dalšími buněčnými barvivy + svou roli hraje třeba skalice.
Indigo je jiný případ - barví chemická sloučenina (viz. vzorec) kterou místo výroby z listí vyrobíš jinou cestou. Vlastnosti ani barva nejsou a ani nemohou být jiné. Je to stejné jako u textilu - používáme buď již vyrobené plátno nebo alespoň vyrobené "nítě". (vím že Begbie to dělá poctivěji), ale pokaždé nějaký krok urychlujeme, protože se dočkáme rychleji a levněji stejného výsledku. S indigem je to nemlich to samé.

Obrázek
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Begbie píše:
syntetické indigo je LH
Hm, mě se to nelíbí, alespoň pro mě znamená LH zkusit to postupem , kterým se to dělalo.
To už je spíše (si teda myslím) experimentální archeologie a ne oživlá historie. Ta mě sice taky láká a osobně bych se nebránil to vyzkoušet (respektive jdu napřesrok do borytu (Isatis)), ale snažím se to vnímat jako samostatnou oblast zájmu.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

To je alchymie :badgrin:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Karmín

Příspěvek od Pampalíny »

Měl by někdo zájem o karmínové barvivo? Bohužel to bude pravá košenila a nikoli polská, tedy množství kyseliny kermisové tam bude menší než u červce polského. Takže spíše použitelné na dražší "importované" látky z jihu (beru to spíše na hedvábí), kde červci na dubu obsahují podstatně čistší podíl kyseliny karmínové.

Kdyby někdo věděl kde sehnat kyselinu kermisovou, tak by to bylo super.

Cenu zatím nevím. Jen pro upřesnění karmín z červců se dává do salámů, pudinků apod jako E120. Pokud někdo děláte/máte kontakty v této oblasti, asi si ho seženete i zadarmo.

INDIGO: Cena za barvení m2 indiga je 42,- Kč (na IČO je o něco málo nižší).
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

HAD: Tak bohužel se mi povedlo sehnat jen 50gr 50% kys.karmínové takže nemohu rozdávat :c(

A prodává se jen na kila a ceny jsou prý až neuvěřitelné (100% i přes 10t.) Já to naštěstí získal ze vzorků. :c)

Jinak hedvábí Bourete přejeté synt.indigem vypadá dobře. Není to úplně systé (má to flíčky) a to se mi líbí :c)

Kamejku - nemáš semena navíc?
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

firma se jmenuje Gengel, našel jsem to náhodou na internetu http://www.gengel.webzdarma.cz/
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Moc díky, já dříve na webu našel jenom semene borytu a krušiny (ale za dost velké pálky) takže jsem to zatím neobjednával. navíc po včerejšku po pokusu s barvením košenilou jsem ještě skeptičtější :-(

Někde je chyba. Rozghodl jsem si vypěstovat vlastní len, upříst, půl roku bělit a pak barvit (jen na vzorky samozřejmě). A jak to nechytne ani potom tak jediná LH barva slovanů (u lnu) je pro mne režná :evil:
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jura »

ja radši žitnou než režnou (ta mi nechutná :-) )
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

HAD: pokud mi ten postup dáš, budu vděčen až do sedmého kolena a budeš první, komu košenilu pošlu až seženu další :c)

Barvil jsem kamencem, vycházeje z PH, žádný postup jsem nikde neobjevil a ani na cizojazyčných webech kterými jsem se horkotěžko prokousával.

//to co jsem našel jsem, složil do článku - http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006040002

Současné barvení košenilou je jen na potraviny - takže moderní postupy neexistují.

JURA: já raději gin :-) V tomhle mnichům fandím...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Tady http://www.progast.cz by se zřejmě dala košenila objednat. Pokud to někdo zkusí tak napište jak jste dopadli.