Tyhle proutěné štíty známe i z Orientu - viděl jsme nějaké turecké a perské štíty vyrobené podobně, ale hustě provazované (dekorativně) hedvábím. Jen si nevzpomenu jestli tam byla středová puklice, podívám se na to.
Knecht píše:Březové dřevo na štít jsem zkoušel-při tloušťce okolo 1,5cm a rozměrech 80x60cm váží bez potažení asi 5kg.(i s dvěma vnitřními žebry a madlem z jasanu) Znovu a lépe, asi zkusím tu olši.
Myslím, že původní volba byla správná- bříza je pevná , pružná a lehká, ( olše je nejlepší na topení ). Sice je měkká na otlačení, ale po potažení by mohla leccos vydržet. Váhu bych honil spíše tloušťkou (10 mm by mohlo stačit ) a možná i proměnnou tloušťkou ( pravděpodobnost, že někdo bude mlátit do spodní třetiny štítu je velmi malá, zato levá horní třetina jich schytá nepočítaných ).
Štít s nerovnoměrnou tloušťkou předpokládá nerovnoměrnou váhu. Takže bys ho nedržel v těžišti. To by nevadilo jen u mandláku, který to vyváží větší částí pod úchopem.
kdyby to zesílení bylo ne všude stejné ale rovnoměrné - třeba v soustředných kružnicích (třeba zesílený okraj aj.) tak by vyvážený byl, ale i tak mi to přijde krajně nepravděpodobné
Asi jsem úplně blbej, ale může mi někdo prozradit, jak tady obyčejný smrtelník dostane do příspěvku fotku??? Snažím se sem hodit to kování z Pohanska a ono ne a ne!