Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Málo se ví o pokusu pěstovat - nebo spíš chovat - bource v Polsku v 10./11. století. Odtamtud jsou nálezy kukel, předpokládá se, že ho pravděpodobně živili pampeliškovým listím :wink:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

A BTW:Naďa Profantová: Já jsem k tomu chtěla doplnit jenom takový detail. Já s tím samozřejmě naprosto souhlasím, ale chtěla jsem doplnit, že někdy nám právě ten náš zkreslený archeologický pohled ukáže třeba takový nepatrný nález jako je útržek hedvábí, který se nachází v některých právě jinak třeba nějak jenom průměrně vybavených hrobech. Hedvábí je velice vzácná tkanina, dovážená z Byzance nebo ještě ze vzdálenějších míst, třeba ze Sokniany a my víme, že na Moravě právě někteří příslušníci té vyšší vrstvy se odívali do toho hedvábí a byli v tom hedvábí pohřbeni, což je právě jeden z takových dokladů, kdy to je jenom velmi šťastná náhoda, kdy ta látka vlastně díky korozi některých kovových předmětů zůstane zachována v malém zlomku, tak se nám podaří takovouto věc odhalit.

Pointa rozhovoru - nobilita, pohřbená "relativně chudě" podle křesťanského ritu se pozná třeba podle hedvábí. Tedy úsududek archeologa - má-li hedvábí, je bohatý. Což má logiku. Ale jakmile se to dá do souvislosti s tezí, že má hedvábí, jen když je bohatý, protože muselo být drahé, trochu to skřípe...
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Jj, ale hedvábí měl jen ten kdo na to fakt měl a když už si mohl dovolit tohle, tak už si toho mohl dovolit dalece víc - proto když hedvábnou tuniku, tak veškerý vercajk na "knížete"
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

bourec

Příspěvek od Archimedes »

Pokud vim, chov bourcu je hodne narocny, takze pokud se k nim dostalo par "trofejnich" kukel, ale bez detailnich znalosti chovu, asi moc sanci na uspech nemeli...
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

had píše:V tom Polsku jim to , ale nějak neklapalo. ne? Dlouhodobě to nedělali, tak asi měli problém.
asi byla zima a došli jim pampelišky :mrgreen:
Tam to vůbec neklaplo, byl to jen pokus. Je to doložené pouze archeologicky a nikde se o tom (v dobových pramenech) nepíše. Kdyby jim to bývalo klaplo, tak se to do análů dostalo na 100% a určitě by se o tom vědělo i v zahraničí, bo by to exportovali.
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Ten hlavni problem snad neni ani tak pocasi, jako strava - pampelisky proste bourci morusovemu nechutnaji :) a pak je tam myslim jeste nejaka finta se zazimovanim larev. Pokud tohle nevedeli, tak jim to zakonite muselo chcipat.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: bourec

Příspěvek od Pampalíny »

Archimedes píše:Pokud vim, chov bourcu je hodne narocny, takze pokud se k nim dostalo par "trofejnich" kukel, ale bez detailnich znalosti chovu, asi moc sanci na uspech nemeli...
Bourec je náchylné prasátko. housenka se ani neudrží na větvičce - tak moc tento druh zdegeneroval.
Problém je potrava neboť je to monofág a infekce (viz. výše).

Teď si to přesně nevybavuji, ale zima by nevadila neboť je to snad přezimující druh. Choval jsem je dva roky, ale jak říkám - housenky jsou jak prasce a imago je škaredé.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

S barvenim hedvabi by rozhodne problem byt nemel a sehnat ho taky zase takovej problem neni. Pokud by se to shanelo jako metraz ve vetsim mnozstvi, mozna by se dala prezit i ta cena. Vetsinou ho nabizi ruzny umelecky firmy...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já jsem o tom polském pokusu četl...našly se i kokony po vylíhnutých larvách, problém byly ty moruše. Bourec dokáže jíst i pampelišky a ještě jednu rostlinku, ale hedvábí ztrácí na kvalitě a bourec je nespokojený a zjevně mu to dlouhodobě nestačí...
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Mě se z hodin biologie vybavuje, že prý i nějakou (krátkou) chvíli přežívaly, ale hlavní problém byl právě s kvalitou vlákna, hodně se trhalo, špatně spřádalo nebo bylo nějaké křehké...