Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
A BTW:Naďa Profantová: Já jsem k tomu chtěla doplnit jenom takový detail. Já s tím samozřejmě naprosto souhlasím, ale chtěla jsem doplnit, že někdy nám právě ten náš zkreslený archeologický pohled ukáže třeba takový nepatrný nález jako je útržek hedvábí, který se nachází v některých právě jinak třeba nějak jenom průměrně vybavených hrobech. Hedvábí je velice vzácná tkanina, dovážená z Byzance nebo ještě ze vzdálenějších míst, třeba ze Sokniany a my víme, že na Moravě právě někteří příslušníci té vyšší vrstvy se odívali do toho hedvábí a byli v tom hedvábí pohřbeni, což je právě jeden z takových dokladů, kdy to je jenom velmi šťastná náhoda, kdy ta látka vlastně díky korozi některých kovových předmětů zůstane zachována v malém zlomku, tak se nám podaří takovouto věc odhalit.
Pointa rozhovoru - nobilita, pohřbená "relativně chudě" podle křesťanského ritu se pozná třeba podle hedvábí. Tedy úsududek archeologa - má-li hedvábí, je bohatý. Což má logiku. Ale jakmile se to dá do souvislosti s tezí, že má hedvábí, jen když je bohatý, protože muselo být drahé, trochu to skřípe...
Pointa rozhovoru - nobilita, pohřbená "relativně chudě" podle křesťanského ritu se pozná třeba podle hedvábí. Tedy úsududek archeologa - má-li hedvábí, je bohatý. Což má logiku. Ale jakmile se to dá do souvislosti s tezí, že má hedvábí, jen když je bohatý, protože muselo být drahé, trochu to skřípe...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
asi byla zima a došli jim pampeliškyhad píše:V tom Polsku jim to , ale nějak neklapalo. ne? Dlouhodobě to nedělali, tak asi měli problém.

Tam to vůbec neklaplo, byl to jen pokus. Je to doložené pouze archeologicky a nikde se o tom (v dobových pramenech) nepíše. Kdyby jim to bývalo klaplo, tak se to do análů dostalo na 100% a určitě by se o tom vědělo i v zahraničí, bo by to exportovali.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Re: bourec
Bourec je náchylné prasátko. housenka se ani neudrží na větvičce - tak moc tento druh zdegeneroval.Archimedes píše:Pokud vim, chov bourcu je hodne narocny, takze pokud se k nim dostalo par "trofejnich" kukel, ale bez detailnich znalosti chovu, asi moc sanci na uspech nemeli...
Problém je potrava neboť je to monofág a infekce (viz. výše).
Teď si to přesně nevybavuji, ale zima by nevadila neboť je to snad přezimující druh. Choval jsem je dva roky, ale jak říkám - housenky jsou jak prasce a imago je škaredé.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel