Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Bonemina píše:No ale proč bych měla utrácet peníze v drogérii, když mi ten člověk dlužil laskavost :wink: Asi zkusím oboje a uvidím.
Tak si tu dluznou laskavost si vyber jinak, treba ve forme 92% lihu :-) nebo hrstku arzeniku :mrgreen:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Tak nakonec zkusím radši všechny tři kombinace, přece jen, ten výbuch by mě zajímal :-)

Laskavost je mi dlužena opravdu velká, 92% líh už není ani chutný a místo arzeniku dávám přednost nemilé náhodě :twisted:
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

A mimochodem, jak víme, že ten správný kamenec byl právě ten hlinitodraselný? To se něco našlo ve zbytcích látky nebo jak se na to přišlo?
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Co se písemných dokladů týče, píše o "salsugoterrae" Plinius Starší ve svém Přírodopise (okolo 7 n.l.). Jednotlivé druhy označuje jako "kamence" (alumen), s tím ze všechny se vyznačují "svíravostí" a všechny se používají v medicíně (což platí dodnes pro ty, kdo se pořežou při holení) a v barvířství. Světlé pro jasné barvy, tmavé pro tmavé barvy. Tolik Wiki, viz odkaz výše.

Obecně jsem toho názoru že kamenec (jakýkoliv z nich) byla surovina lehce dobyvatelná a obecně známá, podobně jako třeba vosk. Pro full-time barvíře musela být nepostradatelná, ale běžný venkovan určitě neměl problém se obejít bez ní.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Mě právě zmátl ten kamarád, když tvrdil, že jako kamenec se nazývají obě ty sloučeniny. (proto mi taky donesl obě, protože netušil, kterou přesně chci) Vzhledem k tomu, že chemii studuje a navíc ho ještě hodně baví, neměla jsem důvod nevěřit.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Dovolím si upravit, ale myslels toto?
http://www.texasrangers.cz/trc-cz/paten ... _latek.htm
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Mě by zajímalo, kde se berou ty bezbřehé seznamy rostlin. Někdy mi to přijde, že co kvete žlutě, taky musí barvit žlutě. V tomto seznamu je zmíněna pampeliška lékařská (předpokládám, že myslí Smetánku lékařskou - Taraxacum). My jsme letos zkoušeli květy s.l. na barvení vlny a výsledek s kamencem i bez byl žalostný. Výsledek určitě neodpovídal námaze.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

ten kamenec to moc zesvětlí, možná proto vám to nevyšlo
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Barveni lnenych latek

Příspěvek od Sidney »

Ondra píše:Jeste bych na vas mel jedu prosbu.

Pokud ma nekdo nejake zkusenosti s barvenim lnu(latek, niti) tak at se ozve.
Me pokusy byly vesmes neuspesne, prestoze v barveni vlny jsem celkem uspesny. Chci vyzkouse nejaka agresivnejsi(silna) barviva jako je cibule nebo orech, snad to chyti alepon nejakou patinu. Do ted se mi vsechna barva z lnene latky uplne smyla :cry:
Zkoušel jsem barvit nebarvenou /šedou/ lněnou látku ořechy a chytla slabý odstín zelenohnědé. Naopak bavlna a vlna, kterou jsem tam strčil na zkoušku chytla nádhernou tmavě zelenohnědou /khaki/ barvu.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Michal píše:Jednoduše, zvýšil jsem poměr hmotnosti cibule na hmotnost suché látky. Abych pravdu řekl, tak v té lázni bylo snad více šlupek než vody.

Ikdyž nejsem schopen říci jak velký vliv na ustálení mělo 10g CuSO4, které při celkovém oběmu podle mě mělo jen nepatrný vliv
Mám takovou blbou otázku. Při barvení cibulí se dává celá cibule, nebo jen ty povrchový barevný šupky