Tak si tu dluznou laskavost si vyber jinak, treba ve forme 92% lihuBonemina píše:No ale proč bych měla utrácet peníze v drogérii, když mi ten člověk dlužil laskavostAsi zkusím oboje a uvidím.
Barvení
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Boza
- Stálý přispěvatel

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Bonemina
- Stálý přispěvatel

-
Bonemina
- Stálý přispěvatel

-
Boza
- Stálý přispěvatel

Co se písemných dokladů týče, píše o "salsugoterrae" Plinius Starší ve svém Přírodopise (okolo 7 n.l.). Jednotlivé druhy označuje jako "kamence" (alumen), s tím ze všechny se vyznačují "svíravostí" a všechny se používají v medicíně (což platí dodnes pro ty, kdo se pořežou při holení) a v barvířství. Světlé pro jasné barvy, tmavé pro tmavé barvy. Tolik Wiki, viz odkaz výše.
Obecně jsem toho názoru že kamenec (jakýkoliv z nich) byla surovina lehce dobyvatelná a obecně známá, podobně jako třeba vosk. Pro full-time barvíře musela být nepostradatelná, ale běžný venkovan určitě neměl problém se obejít bez ní.
Obecně jsem toho názoru že kamenec (jakýkoliv z nich) byla surovina lehce dobyvatelná a obecně známá, podobně jako třeba vosk. Pro full-time barvíře musela být nepostradatelná, ale běžný venkovan určitě neměl problém se obejít bez ní.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Bonemina
- Stálý přispěvatel

-
JARWIKS
- Stálý přispěvatel

Dovolím si upravit, ale myslels toto?
http://www.texasrangers.cz/trc-cz/paten ... _latek.htm
http://www.texasrangers.cz/trc-cz/paten ... _latek.htm
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Mě by zajímalo, kde se berou ty bezbřehé seznamy rostlin. Někdy mi to přijde, že co kvete žlutě, taky musí barvit žlutě. V tomto seznamu je zmíněna pampeliška lékařská (předpokládám, že myslí Smetánku lékařskou - Taraxacum). My jsme letos zkoušeli květy s.l. na barvení vlny a výsledek s kamencem i bez byl žalostný. Výsledek určitě neodpovídal námaze.
-
Begbie
- Stálý přispěvatel

-
Sidney
- Stálý přispěvatel

Re: Barveni lnenych latek
Zkoušel jsem barvit nebarvenou /šedou/ lněnou látku ořechy a chytla slabý odstín zelenohnědé. Naopak bavlna a vlna, kterou jsem tam strčil na zkoušku chytla nádhernou tmavě zelenohnědou /khaki/ barvu.Ondra píše:Jeste bych na vas mel jedu prosbu.
Pokud ma nekdo nejake zkusenosti s barvenim lnu(latek, niti) tak at se ozve.
Me pokusy byly vesmes neuspesne, prestoze v barveni vlny jsem celkem uspesny. Chci vyzkouse nejaka agresivnejsi(silna) barviva jako je cibule nebo orech, snad to chyti alepon nejakou patinu. Do ted se mi vsechna barva z lnene latky uplne smyla
-
Sidney
- Stálý přispěvatel

Mám takovou blbou otázku. Při barvení cibulí se dává celá cibule, nebo jen ty povrchový barevný šupkyMichal píše:Jednoduše, zvýšil jsem poměr hmotnosti cibule na hmotnost suché látky. Abych pravdu řekl, tak v té lázni bylo snad více šlupek než vody.
Ikdyž nejsem schopen říci jak velký vliv na ustálení mělo 10g CuSO4, které při celkovém oběmu podle mě mělo jen nepatrný vliv