Co se písemných dokladů týče, píše o "salsugoterrae" Plinius Starší ve svém Přírodopise (okolo 7 n.l.). Jednotlivé druhy označuje jako "kamence" (alumen), s tím ze všechny se vyznačují "svíravostí" a všechny se používají v medicíně (což platí dodnes pro ty, kdo se pořežou při holení) a v barvířství. Světlé pro jasné barvy, tmavé pro tmavé barvy. Tolik Wiki, viz odkaz výše.
Obecně jsem toho názoru že kamenec (jakýkoliv z nich) byla surovina lehce dobyvatelná a obecně známá, podobně jako třeba vosk. Pro full-time barvíře musela být nepostradatelná, ale běžný venkovan určitě neměl problém se obejít bez ní.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Mě právě zmátl ten kamarád, když tvrdil, že jako kamenec se nazývají obě ty sloučeniny. (proto mi taky donesl obě, protože netušil, kterou přesně chci) Vzhledem k tomu, že chemii studuje a navíc ho ještě hodně baví, neměla jsem důvod nevěřit.
Mě by zajímalo, kde se berou ty bezbřehé seznamy rostlin. Někdy mi to přijde, že co kvete žlutě, taky musí barvit žlutě. V tomto seznamu je zmíněna pampeliška lékařská (předpokládám, že myslí Smetánku lékařskou - Taraxacum). My jsme letos zkoušeli květy s.l. na barvení vlny a výsledek s kamencem i bez byl žalostný. Výsledek určitě neodpovídal námaze.
Pokud ma nekdo nejake zkusenosti s barvenim lnu(latek, niti) tak at se ozve.
Me pokusy byly vesmes neuspesne, prestoze v barveni vlny jsem celkem uspesny. Chci vyzkouse nejaka agresivnejsi(silna) barviva jako je cibule nebo orech, snad to chyti alepon nejakou patinu. Do ted se mi vsechna barva z lnene latky uplne smyla
Zkoušel jsem barvit nebarvenou /šedou/ lněnou látku ořechy a chytla slabý odstín zelenohnědé. Naopak bavlna a vlna, kterou jsem tam strčil na zkoušku chytla nádhernou tmavě zelenohnědou /khaki/ barvu.